Nu de lira in waarde is gedaald en de inflatie de inkomens van de Turken uitholt, zijn veel mensen in Istanbul in de rij gaan staan voor het goedkope brood van de gemeente, terwijl ze bezuinigen om kleine besparingen op hun huishoudbudget te realiseren.
Nu de in waarde gedaalde lira en de stijgende inflatie de inkomens van de Turken uithollen, staan veel mensen in Istanbul in de rij voor het goedkope brood van de gemeente en proberen zij met kleine beetjes geld te besparen op hun huishoudbudget.
In de wijk Sultangazi, traditioneel het bolwerk van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Recep Tayyip Erdoğan, stonden tientallen mensen te wachten om brood te kopen in een kiosk van de gemeente, omdat ze door de groeiende economische problemen geen andere keuze hadden.
“De mensen zitten nu zo krap dat we elke één, vijf, tien, twintig lira tellen,” zei Ozcan Kethuda, 50, nadat hij brood had gekocht voor zijn gezin.
Hij gaf de regering de schuld van de ontberingen.
“De regering moet veranderen, want 20 jaar lang is er hetzelfde systeem geweest,” zei hij.
“De meeste mensen hier zeggen misschien ‘lang leve mijn sultan’, maar die periode is voorbij. Degenen die, samen met mij, op de AKP hebben gestemd, worden ook met moeilijkheden geconfronteerd.”
Gaz kuyruğu yiğenim
Tüp kuyruğu yiğenim diyen fosillerin ağzına odunu sokun..
Alll buda ucuz ekmek kuyruğu aq diyin 👇🏼👇🏼 pic.twitter.com/qAvVy8WRGk— EsⓂ️a 💕👭 (@Sevgi132456) December 6, 2021
Ramazan Kambay zei dat de economische situatie van zijn familie sterk was verslechterd. Vroeger moesten ze rondkomen van 1.000 lira per week, waarvan de helft aan voedsel werd besteed. Door de ineenstorting van de lira is dat nu nog maar $73 waard – niet meer voldoende voor hun behoeften.
“Als je 1000 per week krijgt, is dat niet genoeg,” zei hij. “Wie moeten we hier de schuld van geven?”
Voor de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, die wordt gezien als een potentiële uitdager van Erdoğan, illustreren de rijen wat volgens hem niet alleen een economische crisis is, maar een falen van de regering, wat de noodzaak van politieke verandering aantoont.
Zijn gemeente verkoopt brood voor 1,25 lira of ongeveer de helft van de prijs in gewone bakkerijen, en heeft de broodproductie bijna verdubbeld tot ongeveer 1,5 miljoen broden per dag om aan de vraag te voldoen. Maar hij zei dat de rijen erop wezen dat dit niet genoeg was.
“Dit toont heel duidelijk de armoede aan. De mensen halen geen plezier uit het in de rij staan om brood te kopen,” zei hij tegen Reuters in een interview in zijn kantoor in het centrum van Istanbul.
Alleen al in november verloor de lira zo’n 30% van zijn waarde, terwijl de officiële inflatie op jaarbasis omhoogschoot naar 21,3%, nadat de centrale bank haar beleidsrente sinds september onder druk van Erdoğan had verlaagd van 19% naar 15%.
Volgens een agentschap van de gemeente zijn de kosten van levensonderhoud in een jaar tijd met 50% gestegen, waarbij de huren met 71% zijn gestegen en de prijzen van veel elementaire huishoudelijke goederen tussen 75% en 138% zijn gestegen.
“Dit huidige proces is niet louter een economische crisis. Ik wil benadrukken dat het een politieke crisis is,” zei İmamoğlu.
Opiniepeilingen tonen aan dat Erdoğan’s goedkeuringscijfer het laagste punt in zes jaar heeft bereikt en dat hij kan verliezen van potentiële presidentiële rivalen.
İmamoğlu, die in 2019 zijn ambt aanvaardde na de AKP-kandidaat te hebben verslagen, wordt aangeprezen als uitdager, maar hij zegt dat zijn enige focus ligt bij het uitvoeren van zijn werk als burgemeester.
Erdoğan zegt dat de regering de problemen van de gewone Turken aanpakt door een nieuw op groei gericht economisch beleid door te voeren dat gericht is op export, productie en investeringen.
Hij gaf “hebzuchtige opportunisten” de schuld van de recente “buitensporige” prijsstijgingen en zei dat de regering de laatste drie jaar via de economie werd aangevallen, maar dat “onze natie ons begrijpt en steunt”.
Bron: Turkse media