Op 25 juni werd een portret van Sultan Mehmed II geveild bij het veilinghuis Christie’s in Londen. Mehmed II is ook bekend als Fatih Sultan Mehmet.
Hij was de Ottomaanse sultan tijdens de verovering van Constantinopel, het huidige Istanboel. Zijn portret is nu aangekocht door de gemeente Istanboel. Dat tweette burgemeester Ekrem İmamoğlu.
“Dit is 1 van de 3 originele portretten van Fatih Sultan Mehmet Han. Het olieverfschilderij werd vermoedelijk in 1480 gemaakt door de Italiaanse schilder Gentile Bellini. Onze gemeente heeft het werk kunnen aankopen op een veiling in Londen.”
Londra’da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık. pic.twitter.com/z3NVue07JR
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) June 25, 2020
“Na vele jaren komt het portret terug thuis, in Istanboel.” Zo staat het in een geschreven verklaring van de gemeente.
De gemeente betaalde 846.446 euro (zo’n 6,5 miljoen lira) voor het portret. Het was onderdeel van de collectie islamitische en Indiase kunst, maar is niet ondertekend. Het werk bevat ook enkele mysteries. Zo weten we niet wie de figuur naast de sultan is.
Er wordt gespeculeerd dat het om 1 van zijn 3 zonen gaat, maar die hadden destijds niet de leeftijd die deze figuur lijkt te hebben.
Een andere mogelijkheid is dat de figuur een Europese hoogwaardigheidsbekleder is. “Hij lijkt glad geschoren, terwijl Ottomaanse mannen altijd een baard droegen”, stelde Sara Plumbly van Christie’s voordat het werk onder de hamer ging.
Ze merkt ook op dat het ongebruikelijk was om een 2de figuur te schilderen op het portret van een Ottomaanse sultan. “Als dat gebeurt, gaat dat om een heel belangrijk persoon of om een lid van de koninklijke familie.”
Dit is 1 van de 3 portretten die tijdens zijn leven van de sultan gemaakt zijn. Een ander portret hangt in de National Gallery in Londen.
İBB tarafından 9 milyon liraya satın alınan Fatih Sultan Mehmet tablosunun hikayesi:@efeoc‘ün haberi: https://t.co/Wzr0ZIvy6K pic.twitter.com/jRtZQwLDR5
— BBC News Türkçe (@bbcturkce) June 25, 2020