Turks en Grieks-Cyprioten hebben samen gemarcheerd om druk uit te oefenen op hun politieke leiders. Ze deden dit zodat hun leiders tot een overeenkomst zouden geraken op een cruciale bijeenkomst die volgende maand plaats zal vinden in Zwitserland.
De twee presidenten hadden al vergaderd achter gesloten deuren in Zwitserland. Ondanks hun inspanningen zijn beide partijen er niet in geslaagd om een akkoord te bereiken, dit blijkt uit een verklaring van de VN. De twee partijen hebben besloten terug te keren naar Cyprus om na te denken hoe het nu verder moet. De demonstranten marcheerden naar het Grieks Cypriotische presidentieel paleis, waar zij het voorstel tot vredesverklaring afgaven aan de viceminister Constantinos Petrides.
Begin van nieuwe era
De Turkse Cypriotische president Mustafa Akıncı heeft de demonstranten persoonlijk ontmoet. Hij gaf hun een boodschap die gericht was aan hun adres. Deze hield in dat hij hoge verwachtingen heeft voor de volgende raad in Geneva die mogelijk een finale oplossing zou kunnen brengen. Ook dat die onderhandelingen inhoudelijk extreem moeilijk zullen worden na de decennia oude wrijvingen die er heersen. “Indien er een oplossing komt zou dit het begin van een nieuwe era zijn.”
“Cyprus is van het volk!”
De demonstranten eisten dat de twee leiders “de nodige stappen moeten zetten en dit zonder terughoudendheid met het oog op herenigingen en verzoening”.
“Cyprus is van het volk!” en “Wij willen een oplossing!”, luidde het bij de protestgangers.
“Wij zijn hier om het onderhandelingsproces te ondersteunen”, scandeerde Salih Ostoprak een Turks-Cyprioot die ook aanwezig was op de demonstratie. “Wij verwachten zeker en vast een oplossing… Vrede zal voordelig zijn voor zowel Griekenland als voor Turkije en de hele regio.”
President Anastasiades twitterde onlangs nog “Laat het geweten zijn dat ik zal streven in mijn inspanningen om een hereniging te bekomen”. Anastasiades en Akıncı zijn overeengekomen de hereniginggesprekken opnieuw aan te gaan, nadat deze gestopt waren vorige week in Zwitserland.
“Cyprus een federale staat”
Er is ook groeiende druk vanuit internationale hoek op de leiders om de draad op te nemen om zo een akkoord te bekomen en dit zo spoedig mogelijk. De leiders zullen elkaar ontmoeten in Geneva op 9 en 11 januari 2017. Het doel is om van Cyprus een federale staat te maken van twee deelstaten met politiek gelijke rechten. Beide bevolkingsgroepen beslissen in een afzonderlijke stemming over het onderhandelingsresultaat bij een referendum.
Cyprus is verdeeld sinds 1974. Indertijd hebben Turkse troepen een militaire interventie moeten uitvoeren als verweer tegen een Grieks geïnspireerde coup op Cyprus die inhoudelijk een toenadering zocht naar Griekenland.
Hurriyet