De diplomatieke en economische betrekkingen tussen Tunesië en Turkije staan op het spel na uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan naar aanleiding van het besluit van president Kais Saied om het parlement te ontbinden.
President Kais Saied van Tunesië heeft onlangs elke buitenlandse inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van zijn land verworpen.
Erdogans veroordeling was bedoeld als steunbetuiging aan zijn goede vriend Rachid Ghannouchi, voorzitter van de ontbonden assemblee en leider van de aan de Broederschap gelieerde islamistische Ennahda-partij.
“Wij zien de ontwikkelingen in Tunesië als het besmeuren van de democratie. De ontbinding van een parlement van gekozen vertegenwoordigers is … een klap voor de wil van het Tunesische volk,” zei hij op 4 april.
Erdogan sprak zich uit na enkele dagen van stilte na het besluit van president Kais Saied op 30 maart om het parlement te ontbinden, dat hij vorig jaar had geschorst.
Tunesië moet zich houden aan de routekaart voor de verkiezingen, zei Erdogan, en benadrukte dat de politieke overgang in het land alleen kan slagen “via een inclusieve en zinvolle dialoog waarbij alle segmenten van de samenleving, inclusief het parlement, betrokken zijn”.
Tijdens een plechtigheid op 6 april ter herdenking van de 22e verjaardag van de dood van voormalig president Habib Bourguiba in het gouvernement Monastir in het noordoosten van Tunesië, zei Saied (president van Tunesië) dat Tunesië geen Ottomaanse staat is, verwijzend naar het Ottomaanse Rijk.
Saied’s opmerkingen kwamen nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eind maart kritiek had geuit op de ontbinding van het Tunesische parlement door Saied.
De Tunesische autoriteiten reageerden snel op de verklaring van Erdogan. Op 6 april ontbood het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken de ambassadeur van Ankara uit protest tegen de uitspraken van Erdogan, die hij omschreef als “onaanvaardbare inmenging in binnenlandse aangelegenheden, die in strijd is met de broederlijke banden tussen de twee landen”.
Op 31 maart kondigde Saied de ontbinding van het parlement aan, maanden nadat hij het had geschorst.
Erdogan had in december 2019 Tunesië bezocht en Saied om steun gevraagd om via Tunesië Turkse troepen en militair materieel naar het Libische Tripoli te sturen.
Politiek analist Mohamed Thweib gelooft dat de recente ontwikkelingen tussen Tunesië en Turkije het officiële einde betekenen van de heerschappij en de projecten van de Moslim Broederschap groepen, waarop Turkije lange tijd heeft gegokt om het project van de nieuwe Ottomaanse staat in de regio op te leggen.
Hij vertelde dat wat er met de Ennahda-beweging in Tunesië is gebeurd een zware slag heeft toegebracht aan het regionale Turkse project, waardoor Erdogan, de bondgenoot van Ghannouchi, zich een groot verlies voelde, vandaar de uitspraken die hij heeft gedaan
Bron: Turkse media