Trabzonspor-supporter Samet Kordali is er “100 procent zeker” van dat zijn onvolprezen club aan de Turkse Zwarte Zeekust eindelijk de eerste titel van zijn leven zal binnenhalen.
En als die dag aanbreekt aan het einde van het seizoen in mei, zal de noordoostelijke stad Trabzon “in vuur en vlam staan”, zegt Kordali met een dromerige glinstering in zijn ogen.
Trabzonspor is de onbetwiste leider van de Super Lig na 17 wedstrijden, op weg naar hun eerste kampioenschap trofee sinds 1984.
Hoewel ze eerder deze maand hun eerste nederlaag leden, revancheerden ze zich afgelopen weekend met een 2-0 overwinning tegen het als derde geplaatste Hatayspor, voor een koortsig publiek.
Dankzij de komst van de Slowaakse middenvelder Marek Hamsik staan ze nu negen punten voor op nummer twee Konyaspor en zijn ze de favorieten om de competitie te winnen.
“Hier steunt elk kind de club,” zegt Hamdi Caliskan, 57, buiten de officiële winkel van het team, waar de bordeaux-blauwe shirts van de club uit de schappen vliegen.
“Wij zijn de eerste club die de heerschappij van Istanbul heeft doorbroken.”
Storm van de Zwarte Zee
In 1976 werd Trabzon de eerste stad buiten Istanbul die de titel won, die tot dan toe voorbehouden was aan de drie Turkse reuzen: Galatasaray, Fenerbahce en Besiktas.
De stad met 300.000 inwoners is bij de Turken vooral bekend om zijn vissershaven, nationalistische vurigheid en de voetbalclub, die door sommigen liefkozend de “storm van de Zwarte Zee” wordt genoemd.
In de cafés van de oude stad domineert het team elk gesprek en hun kleuren sieren zelfs de islamitische gebedskralen van sommige inwoners.
“Ik ben tijdens mijn carrière als scheidsrechter verschillende keren naar Trabzon geweest,” herinnerde de gepensioneerde wedstrijdofficial Deniz Coban zich in 2019.
“De relatie van de mensen met voetbal is daar heel anders. Een 80-jarige grootmoeder zou zich op straat omdraaien omdat ze je kent.”
Deze passie voor de lokale club is zeldzaam in de regio’s van Turkije, waar velen nog steeds de beroemde ploeg uit Istanbul steunen, zegt Can Kakisim, universitair hoofddocent en expert op het gebied van voetbal.
“Trabzon is een stad apart omdat de meerderheid Trabzonspor steunt,” zei hij.
Verschillende anekdotes onthullen de passie — sommigen zeggen hysterie — rond de club.
In 2015 sloot de voorzitter van het team, boos over een niet toegekende penalty, de scheidsrechters vier uur lang op in de kleedkamer.
Het drama eindigde pas nadat president Recep Tayyip Erdogan een sussend telefoontje pleegde naar de woedende voetbalbaas.
Eerder deze maand dreigde een man zelfmoord te plegen door van het dak van een flatgebouw in het centrum van de stad te springen.
In een video die viral ging, riep een persoon beneden hem: “Broer, ga niet voordat je het kampioenschap hebt gewonnen!”
Trabzon’da intihar girişiminde bulunan kişiye, vatandaşların çağrısı:
“Kardeşim gel. Şampiyonluğu görmeden gitme gel.”
pic.twitter.com/uykiA3S3I3— Futbol-u Alîyye (@0smanlisporFK) December 10, 2021
‘Gerespecteerde tegenstanders’
Onder de oudere burgers zwelgen sommigen nog steeds in de nostalgie van een vervlogen tijdperk toen Trabzonspor tussen 1976 en 1984 zes kampioenschappen en zes Turkse Super Cups pakte.
Sindsdien heeft Trabzonspor de reputatie verworven “gerespecteerde tegenstanders” te zijn die een fatsoenlijke strijd kunnen leveren tegen de zijden van Istanbul, zegt historicus Mehmet Yuce.
Maar Galatasaray, Fenerbahce en Besiktas behandelen Trabzonspor niet echt als een gelijke, maar richten zich in plaats daarvan op hun intense interne rivaliteit.
“Galatasaray, Fenerbahce en Besiktas bestaan al meer dan een eeuw en dus zien ze Trabzonspor (opgericht in 1967) niet als een team van hun kaliber,” zegt Yuce.
De club, die al negen keer als tweede is geëindigd, heeft het bijkomende voordeel dat ze niet in de Europese competities speelt.
Voor Kakisim is een nieuwe kampioenstitel “noodzakelijk” om de passie onder de jongere fans levend te houden.
Gokhan Alparslan is een van hen.
De 25-jarige schildert doordeweeks huizen en verkoopt op wedstrijddagen op de parkeerplaats van het stadion teamshawls voor 30 lira ($1,70).
Dit jaar kijkt hij naar de wedstrijden op de televisie, maar als Trabzonspor de titel verovert, denkt hij dat het verkopen van sjaals hem rijk kan maken.
“Misschien kan ik dan een seizoenskaart kopen om het stadion binnen te gaan,” lacht hij.
Bron: Turkse media