Fotografen geboeid door 8.000-jaar oude tuinen van Hevsel
De bodem van de tuinen van Hevsel in Diyarbakir wordt al 8.000 jaar lang bewerkt door de mens. De site is door de Unesco erkend als werelderfgoed vanwege de sierlijke herfstkleuren waarvoor de tuinen bekend staan. In de herfst zijn de tuinen die gevoed worden door de Tigris in Oost-Turkije, een natuurlijk en levendig kunstwerk. Bezoekers geraken ontroerd door het sierlijke bladerdek. Daarom trekken tijdens de herfst zowel professionele als amateurfotografen naar de tuinen, waar ze tijdens een wandeling van ongeveer 3 uur de beste herfstfoto’s proberen te maken.
Acteur Zekeriya Karakas nam onlangs deel aan zo’n wandeling georganiseerd door fotograaf Mehmet Kiliçoglu. Hij komt uit de chaos van Istanboel, en daarom noemt hij het bezoek aan de magische tuinen van Hevsel een therapie voor hem. Hij vond zijn bezoek aan de tuinen echt de moeite. “Dit is een van de oudste menselijke nederzettingen in het gebied. Het landschap is echt geweldig. Ik ben blij dat ik hier kan zijn”, aldus Karakas.
Sedat Hattisariis lid van de stichting Fotono21. Hij zegt dat het landschap zich prima leent om mooie foto’s te nemen, in het bijzonder van de populieren. “We adviseren fotografieliefhebbers om een bezoekje te brengen aan de tuinen van Hevsel.”
Sinds de Hellenistische periode is het gebied rond Diyarbakir, gelegen op een helling aan de bovenloop van de Tigris in de Vruchtbare Sikkel, een belangrijk centrum van beschaving. Het gebied bleef dat tijdens de Romeinse, Sassanidische, Byzantijnse, Islamitische en Ottomaanse periode, en is dat nu nog steeds. De tuinen zijn al die tijd gezien als een belangrijk landbouwgebied dat vele mensen van het gebied al duizenden jaren lang voedsel geeft.