Journalistiek studente Julia de Lijster (21) van de Christelijke Hogeschool Ede is voor een halfjaar in Istanboel en raadt het iedereen aan om ook in het buitenland te studeren.
“Het is zo zonde om deze kans niet te pakken.” Julia is inmiddels al anderhalve maand in Istanboel. In het begin ging niet alles helemaal vlekkeloos, maar toch is dat uiteindelijk goedgekomen, zo vertelt ze.
“Veel mensen hebben negatieve vooroordelen over Turkije. Dat het gevaarlijk is bijvoorbeeld, of dat de mensen niet vriendelijk zijn. Maar de Turken zijn zo gastvrij, daar kunnen wij als Nederlanders veel van leren.”
Julia studeert film, sociale media en fashion in Istanboel op de Bilgi University. Studeren in Turkije motiveert de studente meer dan studeren in Nederland.
“De sfeer op de campus is zo fijn. Iedereen praat veel meer met elkaar en het is super makkelijk om nieuwe vrienden te maken.”
Studeren in het buitenland heeft Julia geleerd om geduld te hebben, omdat niet alles gaat zoals je gewend bent.
“Uiteindelijk komt alles altijd goed. Daarnaast heb je veel vrienden en is het sociaal contact hier erg goed en is er altijd wat te beleven in deze mooie, inspirerende metropool.”
De studente raadt andere jongeren dan ook sterk aan om ook in het buitenland gaan te studeren en uit je comfortzone te stappen.
“Istanboel is de laatste tijd natuurlijk behoorlijk aanwezig in het nieuws door de explosie in de winkelstraat in Taksim. Gelukkig waren mijn vrienden en ik een weekendje weg in het zuidelijkere Fethiye.”
“Desondanks schrokken we ons een ongeluk. Normaal gesproken zijn wij op de zondag (de dag van de aanslag) altijd in Taksim. Daarom zijn we erg dankbaar dat we er toevallig dit weekend niet waren. Hopelijk schrikt dit jongeren niet af om in het buitenland te studeren.’’
Op Instagram kunnen mensen Julia volgen op het account @jassandjuul. Hierop plaatst de studente al haar avonturen, cultuurverschillen en problemen waar ze tegenaan is gelopen.
“Als jongeren vragen hebben over studeren in het buitenland of specifiek over Istanboel dan kunnen ze mij altijd een berichtje sturen.”
Bron: Nederlandse media