Foto: Luchthaven Antalya

Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt vanaf morgen enkele reisadviezen aan.

Turkije, Suriname en tien andere landen worden op de lijst met zeerhoogrisicogebieden geplaatst.

Dat betekent dat vakantiegangers bij terugkeer in Nederland in quarantaine moeten. Mensen die minimaal zeven dagen voor de terugkeer een boosterprik hebben ontvangen, zijn uitgezonderd van de maatregel.

Wel moeten zij, net als alle andere reizigers, een negatieve coronatest kunnen laten zien bij aankomst. Een PCR-test mag bij vertrek maximaal 48 uur oud zijn, een sneltest niet meer dan 24 uur.

De andere landen zijn Albanië, Bolivia, Bosnië en Herzegovina, Costa Rica, Guyana, Libanon, Noord-Macedonië, Panama, Servië en Tunesië.

Reizigers uit een zeerhoogrisicogebied moeten tien dagen in quarantaine, ook als ze hersteld zijn van een besmetting of gevaccineerd zijn, maar de boosterprik niet (tijdig) hebben ontvangen.

Wel mag deze quarantaine na vijf dagen beëindigd worden, na een negatieve coronatest bij de GGD.

De quarantaineplicht geldt niet voor kinderen van twaalf jaar of jonger. Alle reizigers moeten wel voor vertrek naar Nederland een quarantaineverklaring invullen, ook als zij uitgezonderd zijn van de regel.

Zorgen over virus

Het ministerie vraagt reizigers om twee redenen geen reizen af te leggen naar Turkije.

Zo maakt het land zich zorgen over de virusverspreiding in het land én de veiligheid van de grensregio’s van Turkije.

Enkele delen van het land zijn dan ook roodgekleurd: met die kleurcode raadt het ministerie aan om geen enkele reis af te leggen.

Het gebeurt regelmatig dat het reisadvies voor landen wordt aangepast vanwege ontwikkelingen in de pandemie, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat gebeurt altijd op basis van een RIVM-advies.

Pestmaatregel

In de reiswereld wordt woedend gereageerd op de nieuwe quarantaineplicht voor ongeboosterde reizigers uit twaalf landen.

Reizigers worden ernstig belemmerd in hun handel en wandel en dat kost de sector geld. De reiswereld snapt bovendien niets van het beleid. „Dit lijkt wel reisondernemertje pesten.”

Bron: Nederlandse media