Istanbul is een metropool gevuld met vele wonderen en verrassende details.
De zwerfhonden in de historische stad die al decennia door de straten zwerven, zijn misschien wel het meest verrassend, vooral voor toeristen.
Deze goed opgevoede, schattige dieren zijn het onderwerp geworden van een nieuwe documentaire.
Zeytin loopt ’s nachts graag door de straten van Istanbul, Nazar sluit gemakkelijk vriendschap met vreemden terwijl Kartal op een bouwterrein leeft in de bruisende Turkse metropool.
Dit trio staat centraal in “Stray”, een documentaire over het dagelijks leven in Istanbul gezien door de ogen van drie honden die door de straten en langs de Bosporus zwerven, op zoek naar eten.
Geïnspireerd door het verdriet om haar huisdier, zei de in Hong Kong geboren regisseur, Elizabeth Lo, dat ze een film wilde maken over honden en dat ze gefascineerd was door een Turkse wet uit 2004 die zwerfdieren beschermt tegen wreedheden.
“Ik herinner me toen ik naar Istanbul ging en zag hoe de honden leefden. Het leek alsof ze werden verzorgd door de gemeenschap en dat ze een band hadden met heel de bevolking van Istanbul. Ik was echt verbaasd,” zei ze in een interview met Reuters.
“Ik wilde dat documenteren en vastleggen zodat de rest van de wereld het kan zien, zodat we onze relaties met andere diersoorten en in het bijzonder met honden, kunnen heroverwegen.”
“Oerdrang”
Lo vond Zeytin, de ster van “Stray”, in een tunnel waar ze haar achter een groep jonge Syrische vluchtelingen zag aanrennen die een prominente rol spelen in de documentaire vanwege hun relatie met de zwerfhonden.
“Dat waren zaken die me echt hebben ontroerd. Het voelde voor mij als een echte weerspiegeling van een oerdrang die we hebben ten opzichte van honden,” zei ze.
Lo droeg een speciaal vest ter ondersteuning van haar camera en volgde de honden terwijl ze rondrenden of soms naast vreemden gingen liggen, schijnbaar om hun gesprekken af te luisteren.
Toen haar werd gevraagd wat ze had geleerd na het filmen van de documentaire, zei ze het volgende: “Ik ging er altijd vanuit dat steden met veel zwerfdieren een onmenselijke aanpak hanteerden en niet voor deze dieren zorgden, maar ik ontdekte dat het eigenlijk het tegenovergestelde is.”
“Het zijn steden die weinig tot geen zwerfdieren hebben die honden en katten verwaarlozen omdat ze er volledig van af willen” klonk het verder.
Turkije staat bekend om zijn behandeling en verzorging van zwerfdieren. Het land heeft tot nu toe verschillende initiatieven genomen waaronder een mobiele dierenkliniek die meerdere dagen in verschillende wijken verblijft, een automatische voedselautomaat die zwerfdieren helpt te voeden en een app die alle zwerfkatten en -honden in kaart brengt om zo hun gezondheid te kunnen opvolgen.
Zelfs tijdens de lockdowns werden de zwerfdieren niet in de steek gelaten. Dierenrechtenactivisten hebben samen met een pas opgerichte politie-eenheid de handen in elkaar geslagen om ervoor te zorgen dat de kleine viervoeters geen honger lijden.
Sabah
O.A.
Interesse om deze film te zien? Stuur een mail naar info@dejongeturken.com en wij sturen het naar je op.