Tijdens het Neolithicum bouwden migranten uit Turkije, die de landbouw naar Engeland brachten, de prehistorische structuur Stonehenge. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat het DNA van menselijke resten uit die tijd geanalyseerd heeft.
Heerlijk: Stonehenge is gebouwd door Turkse immigranten: ‘Stonehenge: DNA reveals origin of builders’ https://t.co/hqn3ciOBb0
— Fred Omvlee (@fromvlee) 17 april 2019
Volgens het onderzoek emigreerden de boeren uit Anatolië naar het westen door de hele Middellandse-Zeeregio. Ze bereikten Groot-Brittannië zo’n 6.000 jaar geleden.
Ze vervingen praktisch de volledige bestaande jager-verzamelaarsbevolking, zo staat in een studie die maandag verscheen in het tijdschrift Nature.
Wetenschappers hebben stalen van archeologische resten onderzocht, waarvan de oudste teruggaan tot 8500 v.C. Zij vonden relatief weinig sporen terug van de jager-verzamelaars met een donkere huid, die sinds de Late IJstijd op de Britse Eilanden woonden, in het genetisch materiaal uit de periode na de transitie naar de landbouw. Dat suggereert dat er niet veel vermenging heeft plaatsgevonden met de nieuwkomers, die rond 4000 v.C. arriveerden.
Daarentegen blijkt uit vroeger DNA-onderzoek dat diezelfde Egeïsche migranten zich wel op grote schaal vermengden met de lokale bevolking toen ze zo’n 1000 jaar eerder de landbouw introduceerden op het Europese vasteland.
“Het is moeilijk te zeggen hoe dat komt, maar het zou kunnen dat de laatste Britse jager-verzamelaars relatief klein in aantal waren,” zegt professor Mark G. Thomas. Hij is professor evolutionaire genetica aan het University College in Londen en schreef mee aan de studie. “De deskundige landbouwers uit het continent konden sowieso beter overleven en grotere bevolkingsaantallen voeden dan de traditionele jager-verzamelaars. Dus als de twee bevolkingsgroepen zich vermengd zouden hebben, zouden er na verloop van tijd toch minder jager-verzamelaars overblijven.”
DNA örneklerine göre, İngiltere’deki Stonehenge’i inşa edenler Anadolu’dan gelen göçmenler https://t.co/qUFavt9WAG
— euronews Türkçe (@euronews_tr) 17 april 2019