In een verklaring op 23 mei liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Turkije zich niet voor voldongen feiten laat stellen aan de Griekse grens.
Eerder startte Griekenland een dispuut over de Evros, de rivier die de grens vormt tussen beide landen. “We hebben de Grieken gewaarschuwd. We hebben ze zelfs voorgesteld om samen te werken.
Desondanks zijn ze op 13 mei begonnen met grondwerkzaamheden aan de grens. Daarmee schenden ze onze afspraak die de grens vastlegt. De bevoegde autoriteiten hebben onmiddellijk de nodige maatregelen genomen”, aldus de Turkse verklaring.
In 1926 werd de Evros ingesteld als grens tussen beide landen. Volgens Ankara is de loop van de rivier sindsdien drastisch veranderd als gevolg van natuurlijke en kunstmatige gebeurtenissen. Daarom riep de Turkse overheid op om samen met Griekenland een technisch haalbare oplossing te vinden voor de grens.
Nikos Dendias, de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, erkent dat de loop van de rivier veranderd is en startte daarom een dispuut met Ankara. Het Turkse ministerie van Buitenlandse zaken stelde Athene voor dat teams van experten uit beide landen met elkaar zouden praten om het probleem op te lossen. “Onder geen beding zullen wij ons voor voldongen feiten laten stellen”, waarschuwde het ministerie.
Toen Turkije migranten in maart toestond om de grenzen richting Europa over te steken, ontstonden er veel conflicten tussen migranten en de Griekse oproerpolitie.