De vluchtelingenovereenkomst tussen Turkije en de Europese Unie zou niet opgezegd mogen worden. Dat zei de Sloveense vice-premier Karl Erjavec (foto) op donderdag.
“De betrekkingen tussen de Europese Unie en Turkije zijn van vitaal belang voor de stabiliteit van de regio [de Balkan]”, vertelde Erjavec, die ook minister van Buitenlandse Zaken is, aan het persbureau Anadolu in Ankara.
“Als de vluchtelingendeal met Turkije faalt, dan zal dat een slechte invloed hebben op de vrede en stabiliteit. De dialoog moet dus doorgaan”, voegde hij eraan toe.
Turkije en de EU hebben in maart 2016 een vluchtelingenovereenkomst ondertekend, met als doel migratie door de Egeïsche Zee te ontmoedigen, door strikte maatregelen tegen mensenhandelaars te nemen en de leefomstandigheden te verbeteren van de bijna drie miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije.
Visumliberalisering
De Turkse autoriteiten hebben eerder gezegd dat de vluchtelingenovereenkomst zou kunnen falen als de EU tegen het einde van dit jaar Turkije niet de beloofde visumliberalisering biedt.
Turkije is tot nu toe aan de meeste eisen voor de visumliberalisering tegemoet gekomen, maar de eis van de EU omtrent veranderingen in Ankara’s anti-terrorismewetten leidde tot een impasse in de onderhandelingen.
De Sloveense vice-premier prees de bijdrage van Turkije in de recente vluchtelingencrisis. “Zowel de EU als Turkije zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen op dit gebied.” Erjavec stelde ook dat de recente financiële crisis in Europa, de vluchtelingencrisis en gevallen van terrorisme het uitbreidingsbeleid van de EU ernstig hebben beïnvloed.
“Naar mijn mening is het EU-lidmaatschap van Turkije zeker belangrijk, maar Turkije maakt al deel uit van Europa”, voegde de Sloveense minister er nog aan toe.
Anadolu Agency