De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman toonde zich blind voor de toestand van de Turks-Oeigoerse moslims in China, toen hij eerder in Peking de Chinese president Xi Jinping ontmoette.
De Turks-Oeigoerse gemeenschap, zowel in als buiten China, had verwacht dat bin Salman de kwestie zou aansnijden en kritiek zou geven op het feit dat China de mensenrechten van de etnische Oeigoeren schendt. Temeer omdat Bin Salman de de facto leider van Saoedi-Arabië is en dus toezicht houdt op de heiligste plaatsen van de Islam.
In plaats daarvan koos hij de kant van China.
Verdediging van werkkampen
Tijdens zijn bezoek leek het alsof Salman het gebruik van heropvoedingskampen voor de moslimbevolking van China verdedigde.
“China heeft het recht om maatregelen te nemen tegen terrorisme en extremisme om haar nationale veiligheid te waarborgen. We staan klaar om de banden met China aan te halen,” zou Bin Salman gezegd hebben volgens het regeringsgezinde Chinese persagentschap Xinhua.
Toestand van Oeigoeren
In de Chinese regio Xinjiang wonen zo’n 10 miljoen Turkse Oeigoeren. De moslimgroep, die een taal spreekt die verwant is aan het Turks, maakt ongeveer 45 procent uit van de bevolking van Xinjiang. Ze beschuldigen de Chinese autoriteiten al lang van culturele, religieuze en economische discriminatie.
Er zijn al 1 miljoen mensen, of zo’n 7 procent van de totale bevolking van Xinjiang, gevangengenomen. Zij worden ondergebracht in een netwerk van politieke ‘heropvoedingskampen’ dat zich steeds verder uitbreidt, volgens experts van de VS en de VN.
In september publiceerde Human Rights Watch een rapport waarin ze de Chinese overheid beschuldigt van “systematische praktijken van mensenrechtenschendingen’ tegen de Oeigoerse moslims in Xinjiang.
Volgens het 117 pagina’s tellende rapport gebeuren er “op grote schaal willekeurige arrestaties, marteling en mishandeling” van Oeigoerse Turken in de regio.
Positie van Turkije
Turkije hekelde eerder deze maand het systematische assimilatiebeleid dat China voert ten opzichte van de Oeigoerse Turken. Hami Aksoy, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde het “een grote schande voor de mensheid”.
“Het is geen geheim meer dat meer dan een miljoen Oeigoerse Turken te lijden hebben onder willekeurige arrestaties, foltering en politieke hersenspoeling in concentratiekampen en gevangenissen.”
Turkije heeft de Chinese autoriteiten met aandrang gevraagd om de fundamentele mensenrechten van de Oeigoerse Turken te respecteren en de concentratiekampen te sluiten, aldus nog Aksoy.
“We roepen de internationale gemeenschap en de secretaris-generaal van de VN ook op om effectief stappen te ondernemen om een einde te maken aan de menselijke tragedie in Xinjiang.”