Foto: De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman

Vanaf 3 oktober is er een Saoedisch embargo tegen alle Turkse goederen.  Dat besliste te Saoedische overheid. 

Vanuit Turkije wordt er jaarlijks voor ongeveer 2.8 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar Saoedi-Arabië: voornamelijk voedsel, meubels en materiaal voor hotels. Voor Saoedi-Arabië was Turkije het 15de grootste uitvoerland.

De handelsrelatie tussen Turkije en Saoedi-Arabië bestaat al 30 jaar, en dit is de eerste keer dat het Arabische koninkrijk Turkse producten weert, dat schrijven Turkse media waaronder: halkTV en Yeniçağ.

De huidige spanningen tussen beide landen worden vergeleken met de Koude Oorlog. Er is een verbaal conflict bezig tussen de Turkse overheid en de Arabische kroonprins Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al-Saud.

Turks president Recep Tayyip Erdoğan beschuldigt Bin Salman er onder meer van de opdracht te hebben gegeven voor de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Volgens de Turkse krant Cumhurriyet zijn de Turkse acties in de Perzische Golf, de Turkse betrokkenheid in het Syrische conflict en de moord op Khashoggi de redenen van de woelige relaties tussen de landen.

Die spanningen wogen al 2 jaar op de economische relatie, want er bestond al die tijd al een stilzwijgend embargo.

Zo ging de Saoedische overheid 15% invoerheffing opleggen voor Turkse producten in plaats van 5%. Ook geraakten Turks fruit en Turkse groenten moeilijk voorbij de douanen.

Op dit moment is de EU verdeeld over de vraag of er sancties tegen Turkije moeten komen. Saoedi-Arabië legde dus wel sancties op.

Ook tussen Saoedi-Arabië en Qatar wordt het water steeds dieper. Qatar steunt namelijk de Moslimbroederschap, een organisatie die andere golfstaten bedreigt.

Journalist Ragip Soylu spreekt dat embargo tegen. “Er is geen officiële embargo uitgevaardigd op de handel met Turkije”, schrijft hij op Twitter. “Maar sinds vorig jaar is de Saoedische hoofdstad Riyad druk aan het uit oefenen om geen handel te drijven met Turkije”.

K.L.

Bron: TM