Saudi-Arabië bespreekt een deal om 5 miljard dollar te injecteren in de Turkse centrale bank.
Dit zou de deviezenreserves van Ankara versterken en een nieuw teken van toenadering zijn tussen de regionale rivalen, vier jaar na de moord op Jamal Khashoggi.
Riyad en Ankara voeren gesprekken over de mogelijke storting, zei een ambtenaar van het Saudische ministerie van Financiën, zonder verdere details te verstrekken. Een ambtenaar van het Turkse ministerie van Financiën bevestigde dat de twee partijen een deposito bespreken.
“De gesprekken zijn nog niet afgerond, maar bevinden zich in de laatste fase”, zei hij.
Een pact met Saoedi-Arabië zou de kroon zetten op maandenlange inspanningen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan om de betrekkingen met kroonprins Mohammed bin Salman te herstellen en de commerciële banden met het koninkrijk uit te breiden, nu de Turkse leider op zoek is naar nieuwe bronnen van buitenlands geld in de aanloop naar zijn herverkiezing volgend jaar.
Volgens Goldman Sachs heeft Turkije tussen maart en september minstens 17,9 miljard dollar uitgegeven om de lira te verdedigen. De pogingen van het land om zijn munt overeind te houden komen omdat de centrale bank dit jaar de rente heeft verlaagd ondanks de torenhoge inflatie.
Nieuw geld uit Riyad zou Ankara meer financiële ademruimte kunnen geven op een moment dat het ook onder zware druk staat van de hoge energieprijzen.
Ankara heeft de afgelopen jaren al voor miljarden dollars aan valutaswapovereenkomsten gesloten met landen als Qatar, China, de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea.
Toegenomen
Het Russische staatskernagentschap heeft dit jaar geld overgemaakt aan Turkije voor de bouw van een atoomcentrale, waardoor de Turkse deviezenreserves volgens schattingen van analisten met 5 tot 10 miljard dollar zijn toegenomen.
Een deal met Saudi’s zou ook wijzen op een opwarming van de betrekkingen nadat de moord in 2018 op Khashoggi, columnist voor de Washington Post en criticus van prins Mohammed, in het Saudische consulaat in Istanbul een bittere vete tussen beide landen ontketende.
Erdoğan beschuldigde de “hoogste niveaus” van de Saoedische regering van de moord, en Turkse ambtenaren lekten naar de pers gruwelijke details van de moord in wat werd gezien als een poging om de kroonprins in verlegenheid te brengen.
Maar een langdurige valutacrisis heeft Erdoğan gedwongen de betrekkingen met Riyad en andere machten in het Midden-Oosten te verbeteren, waar hij met Israël, Egypte en de VAE heeft geruzied over het assertieve buitenlandse beleid van Turkije.
Bron: Turkse media