Saoedi-Arabië heeft het onofficiële verbod op Turkse goederen, dat vier jaar geleden van kracht werd, opgeheven, meldde Al-Khaleej Online gisteren.
Als gevolg van het verbod daalde de Turkse export naar Saoedi-Arabië van 2,7 miljard dollar in 2018 tot 189 miljoen dollar in 2021.
De stap komt vooruit op het geplande bezoek aan Saoedi-Arabië van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan volgende maand.
Kazem Taiji, een lid van een Turkse commerciële groep, zei dat Saoedi-Arabië een goede markt is voor Turkiye, en betreurde de volledige sluiting van de Saoedische Al Jazeera Gate in 2020 voor alle Turkse goederen.
Vorige maand kondigde Erdogan aan dat hij van plan was om in februari Saoedi-Arabië te bezoeken. Hij zei dat hij de kwestie van de Turkse export naar het koninkrijk tijdens zijn bezoek met Saudische ambtenaren zou bespreken.
Ondertussen bereikte de Saoedische export naar Turkije tijdens de eerste 11 maanden van 2021 3 miljard dollar ondanks het Saoedische verbod op Turkse goederen.
Vorige week hief Turkije een verbod op voor prominente Saoedische en emirische massamedia, waaronder Al Arabiya TV en de krant Okaz.
De afgelopen jaren zijn de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Turkije steeds meer onder druk komen te staan door diplomatieke meningsverschillen en door elkaars betrokkenheid bij de Syrische burgeroorlog, en vooral door de steun van Turkije aan Qatar na de blokkade die het koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en Egypte in 2017 aan dat land hadden opgelegd.
De betrekkingen bereikten een breekpunt met de moord op de in de VS gevestigde Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul in oktober 2018.
Na maanden van onderzoek naar de moord en een VN-rapport waarin werd geconcludeerd dat Saudische agenten Khashoggi hebben vermoord onder rechtstreeks bevel van kroonprins Mohammed Bin Salman, heeft Turkije herhaaldelijk opgeroepen om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.
Bijgevolg heeft het koninkrijk een campagne opgezet om zijn toeristen aan te moedigen Turkije op alle mogelijke manieren te boycotten, met inbegrip van de aankoop van producten, de consumptie van levensmiddelen, de verkoop van eigendommen, transacties met Turkse bedrijven en vooral toerisme naar het land.
Steun van prominenten
De campagne heeft steun gekregen van Saoedische koningshuizen en prominenten, zoals toen de invloedrijke gouverneur van Riyad, Faisal Bin Bandar, een aanbod van Turkse koffie weigerde en opriep tot een boycot van Turkse producten.
In augustus 2019 bracht het Saoedische ministerie van Onderwijs een reeks wijzigingen aan in zijn geschiedenisboeken, waarbij de erfenis van het Ottomaanse Rijk werd gewijzigd en naar het Rijk werd verwezen als een “bezetting”.
De door Saoedi-Arabië geleide boycot van Qatar kwam in januari 2021 tot een einde en de betrekkingen met zowel de kleine Golfstaat als zijn bondgenoten zijn sindsdien ontdooid.
Bron: Turkse media