Foto: Vladimir Poetin praat met de pers, residentie Novo-Ogaryovo/Moskou, 17 november 2020.

Volgens Russisch president Vladimir Poetin heeft Turkije het internationale recht niet geschonden in het conflict in Nagorno-Karabach. Dat stelde hij op 17 november tijdens een interview met de nieuwszender 24 News.

“Baku kwam op voor haar rechtmatige eigendom, en daarbij mag de regering om het even welke adviseurs kiezen, ook Turkije”, aldus Poetin.

“De Turkse acties in Nagorno-Karabach kunnen vanuit verschillende invalshoeken bekeken worden, maar elke beschuldiging van schendingen van internationaal recht zijn onterecht.”

Hij wees ook op het Turkse lidmaatschap van de groep van Minsk, al vanaf de oprichting, zonder dat het land daar een leidende rol in heeft. Wel spreekt de president lovende woorden over Frankrijk en de VS, die wel een leidende rol hebben in de groep van Minsk.

Niet betrokken bij finale oplossing

“Ik zie geen reden om die landen aan te vallen vanwege hun rol in het conflict in Nagorno-Karabach, hoewel ze niet betrokken waren bij de finale oplossing. Nagorno-Karabach zou binnen enkele uren gevallen zijn, en daarom vereiste de situatie een onmiddellijke oplossing. Er was dus geen tijd om de andere partners te raadplegen.”

Poetin bevestigd dat Rusland en Turkije vaak van mening verschillen, maar stelt dat beide landen altijd diplomatieke oplossingen vonden voor hun problemen.

“Verschillende Europese landen, met name Frankrijk en Duitsland, hebben een verleden van conflicten met elkaar, maar slagen er nu wel in om samen te werken. Dit geldt ook voor Rusland en Turkije.

44 dagen

Het meest recente conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan begon op 27 september. Het kostte vermoedelijk het leven aan een 1.000-tal mensen. Het geweld duurde 44 dagen waarbij ook verschillende burgerdoelwitten werden aangevallen. Tot 3 keer werd toe een staakt-het-vuren om humanitaire redenen werd geschonden.

Nagorno-Karabach

Azerbeidzjaanse troepen wisten enkele steden in Nagorno-Karabach, en een 300-tal dorpen te veroveren op de etnische Armeniërs. Op 10 november sloten beide partijen een overeenkomst met hulp van Rusland. Het vechten werd beëindigd en nu zijn onderhandelingen bezig voor een definitieve regeling. Turkije beschouwt de wapenstilstand als een overwinning voor Azerbeidzjan.

Armeniërs hadden tot 15 november om Azerbeidzjaans grondgebied te verlaten. Omwille van humanitaire redenen werd die deadline onlangs verschoven naar 25 november.

Op 16 november diende de Turkse presidentiële dienst een motie in bij het parlement die een dag later werd goedgekeurd. De motie laat Turkije toe om troepen naar Azerbeidzjan te sturen op vraag van Baku. In samenwerking met Rusland zullen de troepen waken over de naleving van de wapenstilstand.

K.L.

(Bron: Sabah)