De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), onderdeel van de Verenigde Naties, staat op het punt om grote veranderingen door te voeren in de regels voor luchthavens wereldwijd, waaronder ook in Turkije.
Met de invoering van een nieuw “digitaal reisdocument” zullen instapkaarten en klassieke check-inprocedures volledig digitaal worden vervangen door gezichtsherkenningssystemen. Volgens The Times worden de nieuwe regels binnen drie jaar van kracht.
Op dit moment moeten passagiers vóór het instappen nog een check-in uitvoeren, online of op de luchthaven, waarna ze een instapkaart ontvangen met een barcode. Deze kaart wordt onderweg naar het vliegtuig op verschillende controlepunten gescand.
In de toekomst zal een passagier bij aankoop van zijn vliegticket automatisch een digitaal reisdocument op zijn telefoon ontvangen. Bij wijzigingen in de reservering wordt dit document automatisch bijgewerkt.
Bovendien kunnen reizigers hun paspoort digitaal opslaan op hun telefoon en via gezichtsherkenning vlot langs controlepunten bewegen. De traditionele check-inprocedure, die luchtvaartmaatschappijen informeert over wie uiteindelijk instapt, zal hiermee verdwijnen.
Zodra een passagier op de luchthaven aankomt en door de gezichtsherkenningssystemen wordt gezien, worden zijn gegevens direct doorgestuurd naar de luchtvaartmaatschappij.
‘De grootste verandering in 50 jaar’
Valerie Viale, topmanager bij reistechnologiebedrijf Amadeus, noemde de aankomende vernieuwingen in The Times “de grootste verandering van de afgelopen 50 jaar.” Ze verwees daarbij naar de invoering van elektronische tickets begin jaren 2000 als de laatste grote stap en benadrukte dat de sector nu klaar is om verder te moderniseren.
Viale ging ook in op zorgen rond privacy. Ze gaf aan dat Amadeus een systeem ontwikkelde waarbij alle passagiersgegevens 15 seconden na controle automatisch worden verwijderd, om de privacy van reizigers te beschermen.
Bron: GZT