Hagia Sophia

De oppositiepartij İYİ had aan de regering voorgesteld om de Hagia Sophia-moskee in Istanbul opnieuw open te stellen voor het islamitisch gebed.

Maar de regerende AKP stemde dat voorstel weg in het parlement. Vice-fractievoorzitter van de AKP Mehmet Muş legde uit dat de AKP het voorstel “op dit moment” afwijst, en later zal beslissen over de status van de Hagia Sophia, na de uitspraak van de Raad van State in juli.

Het voorstel van de partij İYİ (Goed) om de beroemde Hagia Sophia-moskee in Istanbul weer open te stellen voor het gebed, werd verworpen door de parlementsleden van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

De İYİ postte het resultaat van de stemming op haar officiële Twitteraccount. De AKP-parlementsleden stemden tegen en de fractieleden van de nationalistische MHP en de Democratische Volkspartij (HDP) onthielden zich.

Sommige leden van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij) stemden voor het voorstel, anderen onthielden zich, maar geen enkel CHP-lid stemde tegen.

Vice-fractievoorzitter Mehmet Muş van de AKP zei achteraf dat zijn partij het voorstel “op dit moment” afwijst.

“Er loopt nog steeds een procedure over de zaak bij de Raad van State en die zal pas in juli een beslissing nemen,” aldus Muş. Hij voegt eraan toe dat de regering na die beslissing “stappen zal ondernemen.”

De Raad van State is het hoogste adviesorgaan van de Turkse staat. Op 2 juli beslist zij of de UNESCO-werelderfgoedsite kan omgebouwd worden tot een moskee.

De hele zaak is begonnen met een aanklacht in 2016 van de ‘Vereniging ter Bescherming van Historische Monumenten en hun Omgeving’, een Turkse niet-gouvernementele organisatie (ngo). Die vroeg om een presidentieel decreet uit 1934, waardoor de Hagia Sophia omgevormd werd van een moskee tot een museum, te herroepen.

De Hagia Sophia was ooit de belangrijkste kathedraal van het Byzantijnse keizerrijk. Toen de Ottomanen de stad, die toen Constantinopel heette, in 1453 veroverden, maakten zij er een moskee van.

In 1935 vormde Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de moderne Turkse republiek, het gebouw om tot museum. Daar kwamen miljoenen toeristen op af, maar sommige islamitische groepen willen er weer een moskee van maken.

President Recep Tayyip Erdoğan, tevens voorzitter van de AKP, stuurt er al jaren op aan om terug een gebedshuis te maken van het complex met de koepel.

Griekenland heeft daar in het verleden tegen geprotesteerd.

Bron: Hurriyet

S.V.R.