Verschillende participanten aan een trouwstoet in de Zouavenstraat in Hamme stonden deze week voor politierechter Peter D’Hondt.
Niet allemaal samen, omwille van de coronaregels, maar elk apart kregen ze een stevige uitbrander van de politierechter. “Het verkeer stilleggen is absoluut not done.”
De feiten speelden zich af op 14 september 2019 in het centrum van Hamme. Negen vrienden waren van Gent afgezakt om de bruid te komen halen, zoals de traditie bij Turkse huwelijken het voorschrijft. In Hamme blokkeerden ze met hun wagens de Zouavenstraat minutenlang zodat niemand nog door kon.
Toen de politie ter plaatse kwam om hen te vertellen dat ze moesten vertrekken, reageerden verschillende aanwezigen verbaal agressief en begonnen ze te claxonneren.
Het openbaar ministerie was streng voor de deelnemers aan de trouwstoet. “De hele straat werd geblokkeerd en de bewoners konden niet meer verder rijden, wat tot ongenoegen leidde”, klonk het.
“Er kwamen verschillende meldingen bij de politie binnen. Minutenlang stonden de auto’s in het midden van de weg geparkeerd en daar bleven ze staan, allemaal voor een trouwfeest.”
“Toen de politie hen aanmaande om te vertrekken, kreeg ze meteen verwijten naar het hoofd en werd ze erop gewezen dat ze respect moet hebben voor een trouwstoet en de tradities”, vervolgde het openbaar ministerie.
Politierechter Peter D’Hondt, die niet zijn eerste trouwstoet behandelde, vond het gedrag ongehoord.
“Dat je een trouwfeest houdt, daar heb ik alle begrip voor, maar dit doe je niet op straat. Bak eens een kip of een pannenkoek of gelijk wat, maar blokkeer geen straten en ander verkeer in een trouwstoet. Dit hoort niet in onze maatschappij”, aldus de politierechter.
Ook de bruid en de bruidegom zelf stonden dinsdag terecht voor de rechtbank. Zij verklaarden dat ze parkeerplaatsen hadden vrijgehouden voor de stoet, maar dat de bewoners dit niet respecteerden en ze daarom in het midden van de straat moesten staan.
“Al die boetes die hier vandaag worden uitgeschreven, die hadden jullie toch veel liever in cash geld gekregen?”, reageerde de politierechter.
Sommige advocaten vroegen de vrijspraak voor hun cliënt, maar ze ontkenden niet dat die aanwezig was. Alle beklaagden kregen boetes tussen de 1.600 en de 6.000 euro. Eén iemand had op dat moment immers een rijverbod lopen. Allemaal kregen ze ook een rijverbod van enkele maanden en zullen ze hun examens opnieuw moeten afleggen. De bruid en de bruidegom betwisten enkele feiten, voor hen wordt de politie nog eens opgeroepen en wordt de zaak verder gezet op 13 april.
Bron: Belgische media
Verboden Turks huwelijksfeest met veel volk veroorzaakt COVID-19-opstoot