President Recep Tayyip Erdoğan heeft opnieuw uiting gegeven aan de vastberadenheid van Turkije om het recht van de Turks-Cyprioten op olie- en gasvoorraden, te beschermen.
“Onze Turkse verwanten in Noord-Cyprus hebben net zoals de Grieks-Cyprioten, recht op alle hulpbronnen in de regio, of het nu gaat om olie of iets anders. We zullen niet toestaan dat deze rechten worden misbruikt door degenen die daar niets te zoeken hebben,” zei Erdoğan nadat hij vrijdag de moskee verliet in het Üsküdar district van Istanbul.
Erdoğan’s opmerkingen volgen op de recente aankondiging van de Grieks-Cypriotische regering die bekendmaakte dat er werd onderhandeld met internationale bedrijven over de verdeling van de inkomsten uit de aardgaswinning in het Aphrodite-gasveld in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Nicosia heronderhandelde een contract met het Nederlands-Britse Shell, het Texaanse Noble Energy en het Israëlische Delek. Het offshore-gasveld dat zal worden geëxploiteerd zal naar schatting 4,1 biljoen kubieke voet gas bevatten.
Grieks-Cyprus zal naar schatting zo’n 8 miljard euro verdienen over de komende 18 jaar. De Grieks-Cypriotische minister van Energie, George Lakkotrypis, heeft gezegd dat de heronderhandelingen met de bedrijven zo’n extra 450 miljoen euro zullen opleveren voor de staatskas.
Turkije heeft de eenzijdige boring van de Grieks-Cypriotische regering voor lange tijd aangevochten. De Turken zeggen dat Turks-Cyprioten ook recht hebben op de hulpbronnen in het gebied. De unilaterale exclusieve economische zone van de Grieks-Cypriotische overheid schendt een deel van de Turkse zeegebieden, met name in de blokken 1, 4, 5, 6 en 7.
De Turken die zeggen dat unilaterale exploitatie nadelig is voor de Turks-Cypriotische minderheid, hebben hun inspanningen in het Middellands-Zeegebied opgevoerd. Zo werd het Turks boorschip genaamd ‘Fatih” voor de komende drie maanden naar het Oosten van Cyprus gestuurd.
Barbaros Hayrettin Paşa
Turkije’s eerste seismische schip, de Barbaros Hayrettin Paşa, dat in 2013 van Noorwegen werd aangekocht, doet sinds april 2017 onderzoek in de Middellandse Zee.
Het eiland Cyprus is sinds 1974 verdeeld nadat Turkse troepen tussenbeide kwamen na een Griekse staatsgreep die gericht was op een eenwording met Griekenland. In 1983 verklaarde het door Turkije bezette gebied zich onafhankelijk onder de naam Turkse Republiek Noord-Cyprus.
De TRNC, opgericht in 1983, wordt alleen door Turkije erkend en wordt geconfronteerd met handels-, transport- en cultuur-embargo’s. Ondertussen geniet de Grieks-Cypriotische regering van een internationale erkenning als de Republiek Cyprus, opgericht in 1960, die lid is van de EU.