In Istanbul en Ankara werden protesten gehouden na de historische crash van de lira. Demonstranten eisten het aftreden van de regering in het licht van de economische crisis.
In Istanbul en de hoofdstad Ankara werd op 23 november geprotesteerd na de historische crash van de lira.
In beide steden liepen groepen demonstranten die de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) opriepen om af te treden.
In Ankara marcheerden demonstranten in het Çankaya-district.
Studenten van de Technische Universiteit van het Midden-Oosten (ODTÜ) gingen ook de straat op om te protesteren en riepen op tot het aftreden van Erdoğan.
In Istanbul hielden ook studenten van de Boğaziçi-universiteit een protestmars met dezelfde eis.
De politie verhinderde een groep om te marcheren in de Istanbulse wijk Şişli. Op het Taksimplein, waar in 2013 de Gezi-protesten plaatsvonden, werden door de politie barricades opgeworpen.
“Ga weg AKP, dit land is van ons”, scandeerden de demonstranten.
İstanbul Kurtuluş’ta sokağa çıkanlara polis müdahalesi…#hükümetistifa pic.twitter.com/7dcIdTNplv
— Solcu Gazete (@solcugazete) November 23, 2021
In Kadıköy, Istanbul, scandeerden demonstranten: “AKP naar het graf, mensen naar de macht!”
Er waren ook berichten over protesten in de noordwestelijke stad Eskişehir en de Egeïsche provincie Izmir.
De Turkse lira daalde op 23 november met 15% in zijn op één na slechtste dag ooit nadat president Recep Tayyip Erdoğan recente scherpe renteverlagingen verdedigde en zwoer zijn “economische onafhankelijkheidsoorlog” te zullen winnen ondanks wijdverspreide kritiek en pleidooien om van koers te veranderen.
Kadıköy’deki eylem sürüyor: “AKP mezara halk iktidara” pic.twitter.com/3e8ZjbUyE5
— fırat (@firatfstk) November 23, 2021
De lira tuimelde tot 13,45 tegenover de dollar en bereikte daarmee voor de elfde achtereenvolgende sessie een dieptepunt, maar pareerde daarna enkele verliezen.
De lira heeft dit jaar 45% van zijn waarde verloren, waaronder een daling van bijna 26% sinds het begin van vorige week.
In de loop van de dag werden meer dan 263.000 tweets gedeeld die de regering opriepen om af te treden in het licht van de economische crisis. Aan de andere kant werden meer dan 300.000 tweets gedeeld door AKP-aanhangers die zeiden: “Ik sta achter mijn staat.”
Erdoğan heeft druk uitgeoefend op de centrale bank om over te schakelen op een agressieve versoepelingscyclus die, zo zegt hij, tot doel heeft de export, investeringen en werkgelegenheid te stimuleren – zelfs nu de inflatie stijgt tot bijna 20% en de depreciatie van de munt versnelt, waardoor het inkomen van de Turken diep wordt aangetast.
Veel economen noemden de renteverlagingen roekeloos, terwijl politici van de oppositie opriepen tot onmiddellijke verkiezingen.
Na een ontmoeting tussen Erdoğan en de gouverneur van de centrale bank, Şahap Kavcıoğlu, gaf de bank een verklaring uit waarin stond dat de verkoopgolf “onrealistisch was en volledig los stond” van de economische fundamenten.
Er was geen sprake van een interventie om de ineenstorting te stoppen. De centrale bank zei dat ze dat alleen kon doen onder bepaalde voorwaarden in “buitensporige volatiliteit”.
Bron: Turkse media