Turkse president Erdogan

Als Khalifa Haftar, de zelfverklaarde Libische generaal die de oorlog verklaarde aan Turkije, en zijn groep rebellen uit het Oosten van Libië de internationaal erkende regering in Tripoli blijven aanvallen, is Turkije bereid om hen een lesje te leren. Dit liet president Recep Tayyip Erdogan dinsdag weten, nadat onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Moskou maandag waren afgesprongen.

Op een vergadering van zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) zei hij dat Haftar wegliep van de indirecte vredesonderhandelingen tussen hem en de regering van Fayez al-Sarraj. Die laatste was wel bereid tot verzoening.

“De opstandeling Haftar heeft de overeenkomst voor een staakt-het-vuren niet ondertekend. Eerst zei hij ja, maar helaas vluchtte hij later weg uit Moskou. We zullen niet aarzelen om Haftar een zeer nuttige les te leren als hij de legitieme overheid in Libië blijft aanvallen, en onze broeders daar blijft lastig vallen”, aldus Erdogan.

Op dinsdag verliet Haftar Moskou zonder een vredesovereenkomst te tekenen. Die overeenkomst was een gezamenlijke poging van Turkije en Rusland om een politieke oplossing te vinden voor een conflict, tussen Haftar en de internationaal erkende regering in Tripoli, dat al 9 maanden duurt.

Omdat Haftar niet tekende, is het moeilijker geworden om een diplomatieke oplossing te vinden waarmee Libië, dat al in chaos is sinds de val van Moammar al-Gadhafi in 2011, een stabielere periode in kan gaan.

“Desondanks zijn de gesprekken toch niet voor niets geweest. We zijn erin geslaagd om het ware gelaat van de opstandeling Haftar aan de Internationale Gemeenschap te tonen”, zegt Erdogan. Volgens de president wordt de kwestie komende zondag ook besproken op een top in Berlijn. Daar zullen delegaties van Europese, Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse landen aan deelnemen, evenals delegaties van de EU, de VN, de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga.

Op die zelfde dag is er in Berlijn ook een top met Turkije, Rusland, het VK en Duitsland. Er wordt verwacht dat Duits Bondskanselier Angela Merkel daar discussies over Libië zal modereren. Volgens het kantoor van Merkel werden ook Sarraj en Haftar voor de gesprekken uitgenodigd.

Kwetsbaar voor vervolgingen

Volgens Erdogan zou Libië allang onder controle van Haftar hebben gestaan als Turkije niet was tussengekomen. Dat zou de Libische bevolking kwetsbaar hebben gemaakt voor vervolgingen. Met de Turkse aanwezigheid in Libië is het land niet op zoek naar avontuur in Libië of op de Middellandse zee.

“We hebben geen imperialistische verlangens en we zijn ook niet verblind door hebzucht. We willen geen geld of olie. Ons enige doel is om onze toekomst en onze rechten te beschermen, evenals die van onze broeders”, zegt Erdogan.

Historische relaties met Libië

Turkije heeft gewoon diepgaande historische en sociale relaties met het Noord-Afrikaanse land. “Haftar wil niet alleen onze Arabische broeders doden, maar ook de 1 miljoen Kuloglu-turken die er wonen. Dit zijn afstammelingen van de Ottomanen.”

Nog op dinsdag maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tripoli bekend dat Rusland van plan is om Haftar te dwingen het akkoord te ondertekenen.

K.L.

Bron: Sabah