De Turkse lira bereikte een nieuw laagterecord nadat het besluit van president Recep Tayyip Erdogan om tien westerse ambassadeurs het land uit te zetten.
Het laatste tumult kwam nadat de Turkse leider vorige week aangaf dat de afgezanten van de VS, Duitsland, Frankrijk en zeven andere landen gedwongen zouden worden te vertrekken, waardoor het risico van een nieuwe crisis in de toch al zwaar gespannen relaties van Turkije met het westen escaleerde.
Op zaterdag leek Erdogan dat dreigement te verdubbelen door te zeggen dat hij opdracht had gegeven hen tot “persona non grata” te verklaren.
Canada, Frankrijk, Finland, Denemarken, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden en de VS riepen maandag in een mededeling op tot een “rechtvaardige en snelle regeling van de zaak” Osman Kavala.
Tegen zondagavond hadden de ambassadeurs echter nog steeds geen formele kennisgeving van de Turkse autoriteiten ontvangen.
Diplomaten verwachtten dat de kwestie maandagmiddag op een vergadering van het Turkse kabinet zou worden besproken.
Het dreigement van de Turkse president om de diplomaten het land uit te zetten kwam nadat de 10 landen vorige week een gezamenlijke verklaring hadden gepubliceerd waarin werd opgeroepen tot de vrijlating van de gevangengenomen zakenman en filantroop Osman Kavala.
Wolfango Piccoli, co-voorzitter van het adviesbureau Teneo, zei dat het voor Erdogan weliswaar moeilijk kan zijn om terug te komen op dergelijke krachtige publieke uitspraken, maar dat het “niet vanzelfsprekend” was dat de president zijn dreigement zou doorzetten.
Hij zei dat de betrokken landen de helft van Turkije’s top 10 handelspartners uitmaakten, en dat de uitwijzing van de diplomaten niet alleen de lira onder zware druk zou zetten, maar ook “de ergste crisis tussen Turkije en de westerse wereld zou veroorzaken sinds de [regerende AKP partij] aan de macht kwam in 2002”.
Emre Peker, analist bij de Eurasia Group, voorspelde dat Erdogan zou doorgaan met de uitzettingen en waarschuwde voor de gevolgen voor de economie van het land, die al 765 miljard dollar waard is en nu al lijdt onder een jaarlijkse inflatie van 20 procent en een volatiele munt.
“Deze ontwikkelingen zouden de economische problemen voor Turkije verergeren en de dollarisatietrend [van Turkse ingezetenen die in vreemde valuta sparen] waarschijnlijk aanwakkeren, wat een ongeordende valutadepreciatie in de hand zou kunnen werken,” schreef hij in een nota aan cliënten.
“Gezien Erdogans vasthoudendheid aan een onorthodox monetair beleid, zou Ankara moeite hebben om adequaat te reageren op de toenemende economische druk, bijvoorbeeld door de rente te verhogen, waardoor het risico van een ernstigere marktverstoring toeneemt.
De lira heeft sinds het begin van 2021 al bijna een kwart van zijn waarde verloren omdat Erdogan de centrale bank onder druk heeft gezet om de rente te verlagen ondanks de stijgende inflatie.
De Turkse munt is sinds begin dit jaar een vijfde van zijn waarde verloren tegenover de euro.
De jongste vijf jaar is lira zelfs meer dan twee derde afgeprijsd.
Dat is een grote bron van collectieve verarming voor een land dat een groot deel van zijn levensbehoeften moet invoeren.
Bron: Turkse media