Op een veiling in Parijs is een coverontwerp voor het Kuifje-album “De blauwe lotus” van de Belgische striptekenaar Hergé verkocht voor het recordbedrag van 3, 175 miljoen euro, kosten inbegrepen.

Op 14 januari werd een originele prent van Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, online geveild. De prent ging van de hand voor een recordbedrag van 3,2 miljoen euro. Dat maakte het veilinghuis Artcurial bekend.

De schildering was oorspronkelijk bedoeld als voorpagina voor de strip ‘De blauwe lotus’ uit 1936. Het vorige record van 2,65 miljoen euro werd met gemak gebroken. Dat record dateert uit 2014 en staat ook al op naam van Hergé; het ging om een twee pagina’s grote tekening.

De prent die nu geveild is, is een creatie met plakkatverf, inkt en waterverf. Het ding is 34 op 34 centimeter groot en beeldt Kuifje af met zijn hond Bobbie, die uit een porseleinen kruik komt voor de ogen van een dreigende Chinese draak.

Hergé’s uitgever vond de prent te duur om ze op grote schaal te produceren en koos daarom voor een vereenvoudigde versie van dezelfde scène als cover van ‘De blauwe lotus’.

De verkoopprijs is uiteindelijk hoger dan de 2,2 tot 2,8 miljoen die Artcurial eerst had ingeschat. Het toont nog maar eens aan hoe gewild de originele memorabilia van Kuifje zijn. Sinds de jaren 1930 spreken de avonturen van Kuifje mensen van alle leeftijden aan.

De koper was een “privéverzamelaar,” aldus Artcurial dat geen verdere details gaf.

“De prijs verrast me niet. Het is één van de mooiste creaties van Hergé en het is een verstoorde markt,” zegt Michael Farr, biograaf van Hergé en Kuifje-expert, in een interview met AFP. “Zoals op alle markten is het hier een kwestie van vraag en aanbod, maar er is praktisch geen aanbod.”

Bij het veilinghuis Artcurial in Parijs is een originele ontwerptekening voor de cover van het Kuifje-album “De Blauwe Lotus” afgehamerd voor een bedrag van 3,175 miljoen euro, kosten inbegrepen. Daarmee is een wereldrecord gevestigd voor Europese striptekeningen.

In 2016 werd een originele tekening van het boek ‘Raket naar de maan’ verkocht voor 1,55 miljoen euro. Toen was dat een record voor een enkele pagina uit een stripverhaal.

Hergé was een Belg en zijn echte naam was George Hermi. Aan zijn dood in 1983 had hij zo’n 230 miljoen albums van kuifje verkocht.

Rob Salkowitz is auteur van het boek ‘Comic-con en de business van popcultuur’. Hij benadrukt dat de beste stripverhalen ongeveer zo duur zijn als kunst die gekocht wordt door investeerders en rijke liefhebbers.

“Kuifje is het meest iconische en meest geliefde personage in het pantheon van de Europese stripcultuur met fans overal ter wereld,” legt hij uit aan AFP. Er is een sterke controle op de nalatenschap van Hergé. Zijn werk wordt bewaard in zijn persoonlijk museum in Brussel, waardoor er weinig werk van hem op de markt komt. “Verzamelaars kunnen dus niet kieskeurig zijn,” aldus Salkowitz.

Ondanks de astronomische prijs die voor de prent betaald werd, waren er duidelijk zichtbare krassen op. Het werd te koop aangeboden door de erfgenamen van Louis Casterman, de uitgever van Hergé. Die beweren dat Hergé het gegeven had aan Castermans zoon die het al die jaren goed opgevouwen bewaard heeft in een kast.

Andere experts twijfelen daaraan, omdat de tekening aan niemand opgedragen is, zoals andere tekeningen die Hergé heeft weggeschonken. Het zou ook kunnen dat Hergé het stuk zelf heeft opgevouwen toen hij het per post naar zijn uitgevers stuurde.

Nick Rodwell, de Britse echtgenoot van Hergé’s tweede vrouw Fanny Vlamynck, is titularis van de rechten op Hergé’s werk. Hij houdt vol dat het stuk rechtmatig toebehoort aan het Hergé-museum in België.

Stripexpert Rob Salkowitz gelooft dat de kunst van bekende Europese artiesten als Hergé, Mobius en Hugo Pratt (van de stripreks Corto Maltese) duur zal blijven. Veel kopers willen graag kunnen opscheppen dat ze eigenaar zijn van zo’n uniek stuk.

“Vroeger waren de meeste stripverzamelaars gewoon liefhebbers, maar nu de prijzen zo hoog zijn worden ook investeerders en mensen die erop speculeren aangetrokken.”

“Vooral in een wereld waar de rijkste 0,1 procent zo’n fortuin bezit, is zo’n uniek stuk met de afbeelding van een wereldberoemd personage bijzonder aantrekkelijk,” zegt hij.

Hergé zelf zou verbaasd zijn over de prijzen van zijn werk, volgens Michael Farr.

“Hij was een enorm bescheiden mens en hij zou gedacht hebben dat het een storm in een glas water was. Hij zou waarschijnlijk niet geloven dat iets van hem zo veel waard kon zijn.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.