“Ankara wil haar relatie met Berlijn niet beschadigd zien maar dat zal echter wel het geval zijn als het Duits parlement stemt om de gestorven Armenen in 1915 als ‘genocide’ te erkennen”, zei premier Yildirim op woensdag.

Yildirim gaf deze verklaring op de luchthaven van Esenboga in de Turkse hoofdstad voor zijn eerste officiële bezoek aan de Turkse Republiek van Noord-Cyprus.

“We hebben geen geheimen. Laat men het verleden en de geschiedenis van alle landen onderzoeken. Maar laat dit onderzoek over aan historici”, zei hij.

Vorige maand verklaarde Duitse wetgever Albert Weiler dat het parlement zal overwegen om de Armeense resolutie ter stemming te brengen op donderdag. Yildirim waarschuwde dat geschiedenis wordt gebruikt als politiek instrument en de stemming van het Duits parlement “nergens op sloeg”.

Verwijzend naar de grote Turkse gemeenschap in Duitsland voegde Yildirim eraan toe: “Ik hoop dat het Duits parlement en andere machthebbenden gehoor zullen geven aan 3,5 miljoen kiezers. We willen niet dat deze resolutie gestemd zal worden”.

President Erdogan sprak via de telefoon met bondskanselier Angela Merkel over het gevoelige onderwerp op dinsdag. Vorig jaar werd de resolutie in het parlement in principe goedgekeurd maar de resolutie werd naar een commissie gestuurd voor verder werk.

De Armeense kwestie in het oosten van Anatolië in 1915 gebeurde nadat sommigen met de binnenvallende Russen collaboreerden en tegen de Ottomaanse staat in opstand kwamen. De deportatie van Armenen die daarop volgde resulteerde in veel doden. Turkije weigert de doden als ‘genocide’ te bestempelen maar erkent wel dat er langs beide kanten veel doden zijn gevallen.

Sabah