Volgens geschiedenisdocent Ebubekir Sofuoğlu zijn personen die op de Pokémon Go applicatie spelen niet op jacht naar virtuele wezens maar houden zich in wezen bezig  met “landverraad”.

Tijdens een conferentie verduidelijkte de professor zijn standpunt: “Hoe zou de politie reageren wanneer spionnen foto’s zouden nemen van straten, kruispunten, publieke instituties en militaire gebouwen? Wel, de politie zouden deze personen arresteren en deporteren. Dit is niet meer nodig vermits wij zelf foto’s nemen van deze plaatsen en ze daarna uploaden in het systeem van Pokémon Go. Dit spel werd al in andere landen verboden”.

Spionnen

Volgens Sofuoğlu verraden de spelers hun land door net als spionnen overal foto’s van te nemen. De professor spoort de jongeren aan om zich van deze ketenen te bevrijden en beschrijft de smartphones als “elektronische handboeien.”

“Jullie zijn dit spel aan het spelen en jullie land aan het verraden. Ik zelf ben voorstander van een verbod op de spelletjes. Dit zal wel te laat zijn vermits de foto’s al verzonden werden en jullie intussen terug verslaafd zullen worden aan een nieuw spel. Bevrijd jullie van deze ketenen!”. Aldus de professor.

Razend populair

Hoewel Pokémon Go officieel nog niet beschikbaar is in Turkije, is de applicatie razend populair in in het land. Net als in de rest van de wereld lokt het spel honderden spelers naar buiten om Pokémons te vangen en  te “trainen”.

De professor staat niet alleen in zijn kritiek over het spel. In juli werd nog een voorstel gemaakt door het hoofd van de Turkse unie van imams, Mehmet Bayraktutat, om het spel te verbieden. Volgens Bayraktutat verstoort het spel de religieuze eerbied omdat spelers op openbare plaatsen – waaronder moskeeën – op jacht gaan naar Pokémons.

Sabah