Het in verval geraakte dinosaurusspeelgoed buiten het verlaten themapark vertelt het verhaal van grote ambitie, verspilling en problemen waarmee de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, die al lang aan de macht is, te kampen heeft.
De problemen begonnen al vroeg voor “Wonderland Eurazië”, dat het grootste pretpark van Europa moest worden en door Erdogan werd aangekondigd als “een symbool van trots” bij de opening in Ankara in maart 2019.
Twee dagen na de inhuldiging begaf een achtbaan het, waardoor mensen naar beneden moesten klauteren om zich in veiligheid te brengen.
Openbare toiletten waren een puinhoop, sommige attracties waren nog niet af en gebieden bleven verboden terrein, ondanks het feit dat naar verluidt 801 miljoen dollar werd uitgegeven aan de bouw van Turkije’s versie van Disneyland.
Het park sloot minder dan een jaar na de opening toen de exploitant moeite had om de lonen van het personeel en de elektriciteitsrekeningen te betalen omdat er niet genoeg klanten waren.
Voor de critici van Erdoğan is het park een van de grootste symbolen van verspilling door burgemeesters van zijn regerende AK-partij, die al twee decennia aan de macht is en uiterlijk in 2023 parlementsverkiezingen moet houden.
De woede was zo groot dat enkele van de grootste steden van Turkije – waaronder Ankara en Istanbul – in 2019 hebben gestemd voor burgemeesters van oppositiepartijen.
“Ankara’s dringende behoefte was niet een Disneyland. Het was vervoer,” zei Tezcan Karakus Candan, die aan het hoofd staat van de Ankara-afdeling van de Architectenkamer, erop wijzend dat de hoofdstad al een groot pretpark heeft.
“Dit was een project van extravagantie.”
‘Puberale bevlieging’
De stad klaagt de exploitant nu aan in een poging de controle terug te winnen en te proberen iets constructiefs met het terrein te doen.
Een rechtbank in Ankara doet op 13 september uitspraak over het verzoek.
Het park zelf ligt er griezelig stil bij, de kapotte speeltuigen en onderdelen van attracties liggen te verstoffen en te rotten op een vuilnisbelt een paar kilometer verderop.
Toch lijkt er geen einde te komen aan de problemen: alleen al in de laatste drie maanden zijn er volgens de stad minstens 21 pogingen gedaan om de kabels te stelen.
De populaire burgemeester van Ankara, Mansur Yavaş, die wordt gezien als een mogelijke presidentskandidaat voor Erdogan, beweert dat het park 801 miljoen dollar heeft gekost.
De voormalige burgemeester, Melih Gökçek, schat het prijskaartje op 500 miljoen dollar.
Maar Gökçek krijgt ook de schuld van vele andere gehate projecten in Ankara waar hij toezicht op hield tussen 1994 en 2017, toen hij door AKP-leider Recep Tayyip Erdoğan werd afgezet.
Het park was al een bizar idee voordat de bouw begon, gepland voor een stad die niet bekend staat om toerisme. Gökçek beweerde dat het 10 miljoen mensen per jaar zou aantrekken.
Ankara verwelkomde 4,9 miljoen binnenlandse en internationale bezoekers in 2019 voordat de coronavirus pandemie toesloeg.
Istanbul, beroemd om zijn Ottomaanse moskeeën, gebouwen uit het Byzantijnse tijdperk en zonsondergangen aan de Bosporus, ontving in 2019 bijna 15 miljoen toeristen.
Guven Arif Sargin, professor aan de afdeling architectuur van de Technische Universiteit van het Midden-Oosten in Ankara, noemde het idee een “puberale bevlieging”.
Ataturk’s erfenis
De diepe afkeer van Gökçek en zijn ambtstermijn als burgemeester, ondanks vijf verkiezingsoverwinningen, leidde ertoe dat de oppositie zijn ambt in maart 2019 met gemak won.
“We moeten niet alleen naar Gökçek kijken.”
De Architectenkamer probeerde via de rechter de bouw tegen te houden, met als argument dat een beschermd natuurgebied op onwettige wijze werd omgevormd tot een bedrijfsruimte.
De ex-burgemeester diende daarop een aanklacht in tegen Candan en vier andere hoofden van beroepsverenigingen, waarin hij hen beschuldigde van laster, vertelde ze aan de pers.
Het juridische getouwtrek duurt tot op de dag van vandaag.
Maar voor velen was Gökçek’s zwaarste misdaad niet de verspilling van een mislukt ijdelheidsproject, maar zijn vernietiging van de grond waarop het stond – de Atatürk Orman Çiftliği.
Het bos, dat vaak “de longen van Ankara” wordt genoemd, is een uitgestrekt recreatief landbouwgebied dat onderdak biedt aan een dierentuin, verschillende kleine landbouwbedrijven, kassen, restaurants, een zuivelboerderij en een brouwerij.
De naam van de boerderij is een eerbetoon aan de stichter ervan, Mustafa Kemal Atatürk.
Gökçek’s felste critici zien zijn pretpark als een poging van Erdogan’s islamitische partij om de seculiere erfenis van Mustafa Kemal Atatürk, de vereerde stichter van het moderne Turkije, uit te wissen.
Atatürk zag het landbouwgebied in 1925 als de plaats waar de inwoners van de hoofdstad in hun toekomstige landbouwbehoeften zouden voorzien.
In het gebied waar “Wonderland Eurazië” staat, was ooit een dierentuin open voor het publiek.
Erdoğan bouwde ook een presidentieel paleis met 1.150 kamers ter waarde van meer dan 600 miljoen dollar op een deel van het land.
Sargin zei dat de “prioriteit” was om van het park en zijn uitrusting weer “publiek eigendom” te maken.
Maar Candan wil dat het gebied de erfenis van Ataturk vervult en roept op tot “radicale” actie.
“Geef het (park) speelgoed weg aan regio’s die het nodig kunnen hebben, vraag compensatie van Melih Gökçek voor het uitgegeven geld, gebruik dat geld om het gebied te herbebossen,” zei Candan.
“Met zulke beslissingen kan het weer in zijn oorspronkelijke staat terugkeren.”
Bron: Hürriyet