Bijna 60 aanhangers van de terreurgroep PKK hebben zich woensdag verzameld voor een illegale betoging in het west-Duitse Duisburg. De groep clashte met de politie en verstoorde het verkeer.

Lokale media berichtten dat de groep een drukke straat blokkeerde in het district Marxloh van de stad. Ze zwaaiden met de verboden vlaggen van de terreurorganisatie en hadden posters van de opgesloten PKK-leider Abdullah Ocalan bij.

De Duitse politie schoot in actie om verdere chaos te vermijden. Ze identificeerde de betogers en vroeg hen om huiswaarts te vertrekken. Tijdens de politie-interventie weigerden sommige PKK-sympathisanten om vreedzaam weg te gaan, wat leidde tot een handgemeen. Hun verzet zorgde voor een zware verkeersopstopping in de stad en de toegang tot nabijgelegen winkels werd versperd.

Internationaal aanhoudingsbevel

De politie zei later dat een van de PKK-aanhangers aangehouden was omdat hij een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem had lopen. Een andere werd in hechtenis genomen omdat hij zich verzette tegen de agenten.

In totaal werden er tegen drie criminele aanklachten ingediend. 37 PKK-vlaggen en drie Ocalan t-shirts werden in beslag genomen zei de politie.

Een van de betogers had naar verluidt een mes bij, dat ook in beslag werd genomen. De betoging werd georganiseerd nadat een goedgekeurde pro-PKK-betoging in Dortmund, die normaal vier dagen ging duren, geannuleerd werd twee uur nadat ze begon op zondag.

Het protest, dat werd bijgewoond door ongeveer 150 mensen, werd gedwongen beëindigd nadat minstens vijf politieagenten gewond raakten, waarvan één zwaargewond. De vierdaagse bijeenkomst werd later verboden omdat het verbod op PKK-gerelateerde symbolen en vlaggen in Duitsland geschonden werd.

Turkije bekritiseert Duitse autoriteiten

Turkije bekritiseert de Duitse autoriteiten al langer voor het tolereren van PKK-activiteiten in het land. Ankara zet druk op Berlijn om striktere maatregelen te nemen tegen de propaganda, rekrutering en fondsenverwerving van de groep.

De PKK die door Turkije, de VS en de EU wordt beschouwd als terreurorganisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne tegen Turkije. De groep is verantwoordelijk voor de dood van bijna 40.000 mensen, inclusief vrouwen en kinderen.

Ondanks haar internationale status als terreurorganisatie geniet de PKK van een relatieve vrijheid in Europese steden en heeft een bijzonder sterke aanwezigheid in Duitsland. Aanhangers van de PKK wordt toegestaan om bijeenkomsten te houden, militanten te rekruteren en fondsen te verwerven in Duitsland. Er wonen ongeveer 5 miljoen mensen van Turkse origine in Duitsland, inclusief Koerden.

Sabah

T.A.