De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wordt geconfronteerd met zijn grootste uitdaging na meer dan vijftien jaar aan de macht te hebben gestaan. Zijn politieke opponenten maken gebruik van de corruptiebeschuldigingen en de verzwakte Turkse economie, zo schrijft journalist Thomas Siebert in de Arab Weekly, een online nieuwskrant.
Erdoğan hoopt door de vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen van 24 juni, een meerderheid te behalen in het parlement. Hij wil ook herkozen worden tot president van Turkije met ruime uitvoerende bevoegdheden. Dit allemaal na het referendum van vorig jaar waarbij kiezers met een kleine meerderheid voor het nieuwe systeem hebben gestemd.
Erdogan heeft in zijn verkiezingscampagne te maken gehad met een reeks onverwachte uitdagingen, schrijft Siebert.
19 miljoen kiezers jonger dan 30 en 3 miljoen nieuwe kiezers
Erdoğan slaagt er ook nauwelijks in om de harten te veroveren van jonge Turkse kiezers. Met 19 miljoen kiezers jonger dan 30 en 3 miljoen nieuwe kiezers dit jaar vormt zijn gebrek aan aantrekkingskracht een grote bedreiging. Maar zijn verkiezingsdraaiboek, dat volledig gericht is op moslims en conservatieven, resoneert niet met jongeren.
Moeilijk om iemand anders de schuld te geven
Na vijftien jaar aan de macht te zijn geweest, schrijft Siebert, heeft Erdoğan het moeilijk om iemand anders de schuld te geven voor de problemen in Turkije. Hij wordt geconfronteerd met een oppositie die zich onverwacht heeft verenigd en een front heeft gevormd.
Niet winnen in de eerste ronde
Uit peilingen blijkt dat Erdoğan het presidentschap in de eerste stemronde waarschijnlijk niet helemaal zal winnen. Om een run-off te vermijden zou hij meer dan 50 percent van de stemmen moeten binnenhalen. Uit opiniepeilingen blijkt ook dat de AKP/MHP-alliantie niet meer dan de helft van de parlementszetels zal veroveren.
Indien Erdogan het presidentschap wint maar geen meerderheid haalt in het parlement
Indien Erdoğan het presidentschap wint maar geen meerderheid haalt in het parlement, worden de gevolgen moeilijk in te schatten. Zowel de CHP als de onlangs gevormde İYI-Partij hebben gezegd dat zij de overgang naar het presidentieel systeem zullen stopzetten en het parlementaire systeem zullen herstellen mocht het zo ver komen.
In zo’n scenario speculeert men dat Erdoğan het parlement zal ontbinden en nieuwe verkiezingen zal uitschrijven. Maar dan moeten er ook nieuwe presidentverkiezingen komen. Verkiezingen die voor Erdoğan een aanzienlijke politieke risico zouden zijn.