Een Turks parlementslid van de grootste oppositiepartij, die recent onder vuur kwam wegens zijn voorstel om de taal van de islamitische oproep tot het gebed te veranderen, heeft verklaard dat hij het partijleiderschap wil veroveren.
“U weet dat ik me klaarmaak voor het voorzitterschap, u zult mij zien als een tegenstander,” vertelde Ozturk Yilmaz van de CHP (Republikeinse Volkspartij) aan journalisten op 9 november.
Yilmaz beschuldigde Kemal Kilicdaroglu, leider van de CHP, ervan hem tegen te werken uit angst dat hij meer steun zou krijgen uit de partijrangen.
De opmerkingen van Yilmaz kwamen na de aankondiging dat hij geconfronteerd zou worden met de disciplinaire commissie van de partij voor een mogelijke uitzetting.
Yilmaz werd doorverwezen naar de commissie omdat hij zonder toestemming op televisie verscheen, wat in strijd is met de partijregels.
Van het Arabisch naar het Turks
In een recente uitzending stelde Yilmaz dat de islamitische oproep tot het gebed, of de adhan, van het Arabisch naar het Turks zou moeten worden veranderd.
Zijn opmerkingen werden door de partijadministratie en andere parlementsleden van de CHP verworpen.
Yilmaz benadrukte dat hij “alle zaken steunde” die hij op het programma had gezegd en voegde eraan toe dat “onze mooie taal overal gesproken moet worden”.
Van 1932 tot 1950 werd de adhan in Turkije onder het CHP-bestuur gedaan in het Turks. Toenmalig premier Adnan Menderes maakte in 1950 een einde aan de praktijk.
Neergeslagen staatsgreep
Yilmaz had ook kritiek op de handelingen van Kilicdaroglu tijdens de nacht van de neergeslagen staatsgreep van juli 2016.
Yilmaz zei dat hij Kilicdaroglu de nacht van de poging tot staatsgreep – 16 juli – belde en hem vertelde: “Geef eerst een interview aan de media. Je moet de staatsgreep vanaf het begin veroordelen.”
Maar Kilicdaroglu deed er uren over om een interview te geven, zei Yilmaz.
Kilicdaroglu bracht de nacht van de neergeslagen staatsgreep door in Istanbul, in het huis van de burgemeester van het district Bakirkoy.
De Fetullahistische Terroristische Organisatie (FETO) en haar in de VS gevestigde leider Fetullah Gulen orkestreerden de verslagen staatsgreep van 15 juli 2016, waarbij 251 mensen gesneuveld werden en bijna 2.200 gewond raakten.
Ankara beschuldigt FETO er ook van achter een langlopende campagne te zitten om de staat omver te werpen door de infiltratie van Turkse instellingen, met name het leger, de politie en het justitieel apparaat.