Vijf jaar na de eerste serie van De neven van Eus keert Özcan Akyol terug naar Turkije.
Tijdens zijn nieuwe zoektocht leert hij nog meer van het vluchtelingenprobleem, het toerisme, de gastronomie en de ondernemersgeest.
“,,In de tweede aflevering zie je dat Turken enorme ondernemers zijn. Dat zie je ook terug in het Nederlandse straatbeeld. Kijk alleen al in Rotterdam. Hoeveel shoarmazaken er zijn, belwinkels, garages, bakkers, groentemannen, kappers. Waar komt die handelsgeest vandaan?”
“Daarvoor ben ik naar mijn beste vriend in het hoge noorden geweest, het Zwarte Zeegebied. Hij is vier jaar geleden naar Turkije geëmigreerd om te gaan ondernemen. In het algemeen, maar zeker door deze aflevering, ga je Turkse Nederlanders ook beter begrijpen.”
“We hebben afleveringen over gastronomie, Istanbul, maar opmerkelijk vond ik die over toerisme. Turkije is heel pragmatisch. Aan de ene kant heb je de all inclusive resorts. Het ordinaire vreten en zuipen, zeg maar. Maar ze hebben ook een nieuwe markt, namelijk de halal hotels. Daar wordt geen alcohol geschonken, het eten volgens de islamitische wijze bereid en worden de mannen en de vrouwen gescheiden, ook voor het strand.”
“Vrouwen moeten hun camera’s, tablets en telefoon inleveren, want er mag niet gefilmd worden. Wij zijn in Alanya op de plek bij de mannen geweest, waar we wel mochten draaien. Heel surrealistisch, maar kennelijk is er behoefte. En niet alleen voor mensen uit Iran of Saoedi-Arabië, maar ook uit Nederland en Duitsland.”
Turkije is toonaangevend op het gebied van cosmetische ingrepen. Heb je je daar nog in verdiept?
“Jazeker, Turkije is volgend jaar zelfs nummer één op dit gebied in de wereld. Dat komt omdat zij zich aanpassen. Aan de vraag beantwoorden.”
“Mijn regisseur en eindredacteur Halil Ibrahim Özpamuk drukte het treffend uit: ‘De Fransen zeggen: dit is onze Eiffeltoren, dit zijn onze dorpjes en campings, dit hebben wij te bieden. De Turken stellen: oké, jullie willen cosmetische ingrepen, jullie willen halal resorts? Dan gaan we dat regelen’.”
Nieuwe inzichten?
“Waar ik achter ben gekomen: Turkije is zo’n complex land. Met mensen die zo tegenstrijdig zijn in wat ze willen. Totaal geen homogeen land als je kijkt naar de burgers. Wat hen bij elkaar houdt, is de grote liefde voor Turkije. Het is er nooit saai.”
De Neven van Eus, vanaf 4 september zes zondagen om 20.20 uur bij de NTR op NPO 2
Bron: Nederlandse media