Een groep van Turkse en Italiaanse archeologen hebben tijdens opgravingen een oude artefact gevonden, met een smiley als optekening, in één van de belangrijkste oudste steden van de wereld, Karkamış (foto), in de provincie Gaziantep langs de Syrische grens.
Nikolo Marchetti, een professor van de Universiteit van Bologna die het team van archeologen leidt, verklaarde aan Anadolu Agency dat Karkamış een van de belangrijkste steden was uit het Hettietenrijk in 2.000 VC. Tijdens opgravingen vond het team verschillende antieke vazen en potten onder de necropolis site.
“Een van de meest interessante vondsten dit seizoen was een kruik waarop een smiley emoji getekend was. Dit artefact is zeker 3.700 jaar oud en werd gebruikt om sherbet te drinken, een zoete drank. Wij hebben totnogtoe de oudste smiley ontdekt, echter weten wij nog niet zeker waarom de maker ervan deze heeft getekend,” verklaarde Marchetti.
Omgebouwd tot park
De kruik zal aan het Museum voor Archeologie van Gaziantep worden overgemaakt. Het team heeft zonet de eerste ronde opgravingen vervolledigd, terwijl er nog zes andere op de agenda klaarstaan. De opgravingen begonnen op 2 mei en werden uitgevoerd door een team van 25 verschillende experts. Na de zevende ronde van opgravingen, zal de site volledig omgebouwd worden tot een park. Het ‘Karkamış Ancient City Archaeological Park’ zal pas haar deuren openen op 12 mei 2018, volgens de verklaringen van de minister van Cultuur en Toerisme, Nabi Avcı.
Ondank de burgeroorlog in Syrië, kunnen archeologen aan de Turkse kant van de grens in alle veiligheid verder werken aan hun opgravingen.
Hurriyet