De ‘Iyi Parti’ (Goede Partij) suggereerde een alliantie tussen oppositiepartijen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in 2019. Hiermee hoopt de partij de kansen op herverkiezing van huidig president Recep Tayyip Erdogan te verkleinen.
Nuri Okutan, een lid van de IYI-partij op een conferentie in Istanbul op 15 december: “Volgens de opiniepeilingen zal Erdogan herverkozen worden als president in de eerste ronde van de verkiezingen indien Meral Aksener (voorzitter van de IYI-partij) niet deelneemt als presidentskandidaat aan de nieuwe verkiezingen. Ons voorstel is simpel: elke partij neemt deel aan de eerste ronde van de verkiezingen met zijn eigen kandidaat. Vervolgens ondersteunen de verliezende partijen de oppositiekandidaat van Erdogan in de tweede ronde.”
Nieuw parlement en een nieuwe president
Turkije verkiest in november zowel een nieuwe parlement als een nieuwe president. De verkiezingen ontstonden in lijn met de nieuwe regelgeving van april 2017 die ervoor zorgde dat de macht in het huidige politieke systeem in Turkije enorm shift van een parlementair systeem naar een systeem met meer macht voor de uitvoerende macht, en dan vooral de president. De presidentskandidaten moeten in het nieuwe systeem een meerderheid van de stemmen halen (50 percent + 1) indien ze verkozen wil worden in de eerste ronde zonder verder te gaan naar de tweede ronde. Indien er geen winnaar is in de eerste ronde volgt de tweede ronde waar diegene met de meeste stemmen wint.
De oppositiepartijen zijn druk in de weer manieren te vinden om een einde te maken aan Erdogan´s ‘overheersing’ en winst in de nieuwe verkiezingen binnenkort.
Steun voor het referendum
De Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), de vorige partij van Aksener, gaf recent zijn volledige steun aan de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Vooruitgang (AKP) in het referendum van april betreffende de nieuwe regelgeving en machtsverdeling tussen de wetgevende en uitvoerende macht.
Aksener gaf reeds aan zich verkiesbaar te stellen als president in de presidentsverkiezingen in 2019. Kemal Kilicdaroglu, leider van de grootste oppositiepartij van het land: de Republikeinse Volkspartij (CHP), liet voorlopig nog niet weten of hij deelneemt als presidentskandidaat aan de nieuwe verkiezingen.
In tegenstelling tot de presidentsverkiezingen van 2014 zullen de CHP en de andere politieke oppositiepartijen wellicht geen gezamenlijke kandidaat naar voren schuiven in de eerste ronde van de verkiezingen.