Turks agentschap helpt expats die vanuit Europa naar Turkije reizen

Het Turkse Agentschap voor Turken in het Buitenland en Aanverwante Gemeenschappen (YTB) helpt nog steeds de Turken die in Europese landen werken en naar Turkije op zomervakantie willen komen.

Dat initiatief werd vorige zomer voor het eerst genomen. Nu de coronamaatregelen overal aan het versoepelen zijn, trekken de Turken vanuit Europa weer massaal naar huis om er hun zomervakantie door te brengen.

Deze tocht voert hen, vooral vanuit Duitsland, via verschillende Europese landen tot in Edirne, een stad in het noordwesten van Turkije aan de grens met Griekenland.

Soms staan er lange rijen auto’s aan de douanecontrole bij die grensovergang, vooral in de zomer, wanneer de expats traditioneel hun jaarlijks verlof nemen in het land waar ze verblijven.

Het personeel helpt de expats bij het organiseren van hun bezoeken, die in het Turks sıla (reünies) genoemd worden.

Volgens de YTB werden de transitwegen doorheen Europa, die de Turkse expats verkiezen, onlangs heropend na de versoepeling van de coronamaatregelen.

Het agentschap suggereert twee mogelijke routes voor expats. Wie uit Frankrijk, België of Nederland komt, kan via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië en Bulgarije naar de grensovergang van Kapıkule rijden. Maar je kan ook kiezen voor een route via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Servië en Bulgarije, tot Kapıkule.

Volgens directeur Abdullah Eren voert de YTB de veiligheid van de expats hoog in het vaandel en geeft ze verder informatie over de snelste routes.

“We helpen je met info en verschillende andere diensten tijdens je trip.”

Aan de grensovergang van Kapıkule wordt van iedereen, die Turkije binnenkomt, de lichaamstemperatuur gemeten. Expats krijgen ook informatie over de quarantainemaatregelen. De voorbije jaren reden er gemiddeld zo’n 700.000 expats van Europa naar Turkije.

Zo’n 6 miljoen Turken leven in Europese landen. In de jaren 1960 tekende Turkije akkoorden met verschillende Europese landen, waardoor een stroom van gastarbeiders op gang kwam. In Duitsland woont momenteel het grootste aantal Turkse immigranten.

 

Bron: Sabah

S.V.R.