Het provinciaal directoraat voor stichtingen van Istanbul is een onderzoek gestart om de onbekende aanvaller of aanvallers te achterhalen die de 1400 jaar oude Keizerlijke Poort in de Hagia Sophia Moskee in de metropoolstad hebben vernield.
De Keizerlijke Poort, ook bekend als de Keizerlijke Deur, is een van de negen deuren die toegang geven tot de centrale hal van de moskee. De deur werd in het verleden gebruikt door keizers en wordt specifiek de “Keizerlijke Deur” genoemd.
Het onaangename incident kwam aan het licht nadat een foto waarop de versplinterde deur te zien was door de Vereniging van Kunsthistorici (SATAD) op haar sociale media platforms werd geüpload. “De deur moet onder bescherming worden genomen,” zei SATAD in haar post.
Hayrullah Çebi, het hoofd van de provinciale directie van stichtingen, bevestigde de aanval en zei: “Een burger heeft een stuk van de deur meegenomen. Mahir Polat, adjunct-secretaris-generaal van het stadsbestuur van Istanbul, zei: “Degenen die dit hebben gedaan, krijgen een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar.
Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Camisinin, tarihi “İmparatorluk Kapısının” bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın pic.twitter.com/BH7qKNjVpg
— Sanat Tarihi Derneği (STD) (@SanatTarihiSTD) April 18, 2022
Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde het incident in een verklaring en zei: “Verontrustend en walgelijk vandalisme.”
Onderzoeker Selçuk Arıcan wees erop dat het incident plaatsvond nadat het gebouw onlangs was omgebouwd tot een moskee.
“Eerder was de deur onbeschadigd. Na de verbouwing tot moskee kreeg het bouwwerk te maken met een stroom van bezoekers.”
De Hagia Sophia werd in 537 gebouwd als de grootste christelijke kerk van het Oost-Romeinse Rijk, maar werd in 1453, na de verovering van Istanbul, omgebouwd tot een moskee. Het complex bleef een moskee tot 1935, toen het na een sluiting van vier jaar werd heropend als museum.
In juli 2020 vernietigde de Raad van State het besluit van 1934 om het museum op te richten, en werd de Hagia Sophia opnieuw als moskee geclassificeerd.
Bron: Hürriyet