Op 30 augustus bracht de Britse krant The Sunday Telegraph een rapport uit waaruit blijkt dat honderden Afrikaanse migranten maandenlang opgesloten zitten in (ellendige) detentiecentra in het Olierijke Saoedi-Arabië.
Hun erbarmelijke omstandigheden zetten velen ertoe aan om zelfmoord te plegen, terwijl anderen omkomen van de hitte. De krant illustreerde het rapport met foto’s van mobiele telefoons waarin dichte rijen verminkte Afrikaanse mannen zonder bovenkleding te zien zijn, in een verder lege en getraliede kamer.
In 1 foto is een man te zien die zich opgehangen heeft aan de tralies. Een andere foto toont iets wat lijkt op een lijk, gewikkeld in een deken, in het midden van een kamer. Die man zou volgens lotgenoten overleden zijn als gevolg van de hitte.
“Een jongen van ongeveer 16 heeft zich vorige maand opgehangen. Als bewakers lijken vinden, gooien ze die naar buiten alsof het afval is”, zou een getuige gezegd hebben.
“Na 5 maanden zo geleefd te hebben worden veel medegevangenen er psychisch ziek van en krijgen ze zelfmoordneigingen”, aldus een andere getuige.
“De bewakers spotten met ons en zeggen dat onze overheid zich niets van ons aantrekt. Ze vragen zich luidop af wat ze met ons moeten doen.”
Het gaat veelal om Ethiopische mannen die hoopten in Saoedi-Arabië hun armoedig bestaan te kunnen ontvluchten. Sommige van hen hebben hulp gekregen van Saoedische ronselaars of van mensensmokkelaars. Er zouden ook detentiecentra voor vrouwen zijn.
Toen de coronacrisis uitbrak, zette Saoedi-Arabië zo’n 3.000 Ethiopiërs het land uit omdat ze het virus snel zouden kunnen verspreiden in hun woningen waarin ze op elkaar gepakt leven. Nog eens 200.000 anderen zouden later volgen. Veel van hen kwamen terecht in detentiecentra waar ziekten welig tieren.
Een migrant die al sinds maart niet meer buiten een ruimte ter grote van een klaslokaal geweest is, vertelde dat de Saoedi’s hen in de detentiecentra aan hun lot overlaten.
“Overdag krijgen we een klein stukje brood, en ’s avonds geven ze ons een beetje rijst. We krijgen nauwelijks water en de toiletten zijn verstopt waardoor de inhoud in onze eetruimte stroomt. Hoewel we wel gewoon geraakt zijn aan de stank, leven we met meer dan 100 mensen samen in 1 ruimte, terwijl de hitte moordend is”, aldus een andere, jonge Ethiopiër.
Nog andere migranten geven aan dat ze dagelijks geslagen worden met een zweep of een elektriciteitsdraad.
Investigation: African migrants ‘left to die’ in Saudi Arabia’s hellish Covid detention centres https://t.co/yurkHdZFrC
— Carles Puigdemont (@KRLS) August 31, 2020
The Sunday Telegraph citeerde ook Adam Coogle, Adjunct-directeur voor Human Rights Watch in het Midden-Oosten.
“Er duiken foto’s op uit detentiecentra in het Zuiden van Saoedi-Arabië. Uit die afbeeldingen blijkt dat de autoriteiten migranten uit de Hoorn van Afrika opsluiten in smerige overbevolkte ruimtes, in onmenselijke omstandigheden.
Daarbij hebben de Saoedi’s geen enkel respect voor hun waardigheid en hun veiligheid. Die detentiecentra voldoen allerminst aan internationale richtlijnen, en voor een welvarend land als Saoedi-Arabië is er geen enkel excuus waarom migranten er in dergelijke omstandigheden opgesloten moeten worden.”
1/ #SaudiArabia, one of the wealthiest countries on earth, is keeping hundreds if not thousands of migrants from #Ethiopia locked in heinous conditions reminiscent of Libya’s slave camps as part of a drive to stop the spread of Covid-19, a @TelGlobalHealth investigation has found pic.twitter.com/XVtxxqZXk0
— Will Brown (@_Will_Brown) August 30, 2020
Saoedi-Arabië is afhankelijk van buitenlandse gastarbeiders vooral uit de Hoorn van Afrika. De migranten worden voornamelijk ingezet als bouwvakker of huispersoneel, en krijgen vaak een laag loon.
Volgens The Telegraph was in juni 2019 ongeveer 20% van de Saoedische bevolking van buitenlandse afkomst, ongeveer 6,6 miljoen mensen.
K.L.
(Bron: Sabah)
Saudi Arabia is holding African migrants in torturous detention centres in its push “to stop the spread of the coronavirus,” an investigation has found pic.twitter.com/m7uJhhTft3
— TRT World (@trtworld) September 1, 2020