Volgens de nieuwe wetgeving, onlangs gepubliceerd in het Staatsblad, vallen alle online radio- en tv-uitzendingen voortaan onder de controle van de RTÜK en de Autoriteit voor Informatie- en Communicatietechnologie (BTK).
Digitale platforms als Netflix zullen voortaan verplicht een licentie moeten aanvragen bij het RTÜK om te mogen uitzenden via Internet.
De nieuwe wet lijkt op een eerder wetsontwerp van september 2018, zegt Kerem Altıparmak, professor Mensenrechten en Grondwettelijk recht in een interview met bianet.
Altıparmak legt uit dat de Turkse mediawaakhond RTÜK door de nieuwe wet meer macht krijgt.
“Er werd een artikel toegevoegd aan wet nr. 6112 op het Opstarten en Uitzenden van Radio- en Televisiekanalen. Dat artikel stelt dat een licentie vereist is om uit te zenden via het Internet. Bovendien werden er nieuwe regels opgelegd, die de RTÜK meer macht geven dan in de oorspronkelijke wet was voorzien. Vanaf nu kunnen we ons dus vragen stellen bij alle regels die de RTÜK oplegt, conform bepalingen in Wet nr. 6112.
En hetzelfde geldt voor Wet nr. 5651: de regelgeving rond publicaties op het Internet en het bestrijden van misdaden door dergelijke publicaties.
De nieuwe wet geeft de RTÜK het recht om online uitzendingen te screenen op obsceniteit, algemene moraliteit en nationale integriteit, op dezelfde manier als tv-uitzendingen, benadrukt Altıparmak.
“De eerste platforms die waarschijnlijk gecensureerd zullen worden, zijn platforms die continu uitzenden, zoals Netflix en BluTV, maar er zijn veel grijze zones in de wetgeving. De situatie van kanalen die niet ononderbroken uitzenden, zoals Deutsche Welle Turkish, BBC Turkish en andere websites? is heel onzeker.
“YouTube is als platform niet aansprakelijk. Maar het is heel onduidelijk of mensen, die zelf publiceren op dergelijke kanalen, aan de nieuwe regels onderworpen zijn en ik denk dat men dat bewust in het midden heeft gelaten.
Dit wordt allemaal overgelaten aan de interpretatie van de Turkse Mediawaakhond RTÜK. Als de RTÜK dezelfde regels gaat toepassen als voor tv-omroepen, wordt het onmogelijk voor Netflix om in Turkije te blijven uitzenden. Als je RTÜK-standaarden toepast, zou geen enkele serie weerhouden worden; dan wordt Netflix met een ‘pieptoon’ onhoudbaar.
En dan is er nog de financiële situatie. 100.000 lira [16.078 euro om een licentie te krijgen] is misschien niet zo veel voor Netflix en andere grote platforms. Maar voor amateuromroepen en alternatieve media is 100.000 lira een grote som geld.
Deze situatie komt niet tot stand door een nieuwe wet, maar door een regulatieve actie. Dit is de grootste stap in de geschiedenis van de censuur in Turkije.”