De plaatselijke Istiklal Avenue, een populaire winkelbestemming, is bijna leeg.

Strengere maatregelen tegen COVID-19 worden momenteel niet overwogen, maar ze kunnen opnieuw aan de orde komen als het dagelijkse aantal besmettingen piekt, heeft een deskundige gezegd.

“Het dagelijkse aantal virusgevallen lijkt zich te hebben gestabiliseerd op ongeveer 30.000, maar de infecties kunnen toenemen, en als ze stijgen tot 60.000 of 70.000, kunnen sommige maatregelen, waaronder lockdowns en het sluiten van scholen worden opgelegd,” zei professor Alper Şener van de Wetenschapsraad van het ministerie van Volksgezondheid, die de regering adviseert over de pandemie van het coronavirus.

Turkije heeft deze zomer bijna alle beperkingen opgeheven, waaronder avondklokken en weekendsluitingen, nadat het aantal dagelijkse injecties was gedaald van recordhoogten in april tot ongeveer 5.000.

Miljoenen studenten keerden begin september terug naar de scholen voor klassikaal onderwijs.

“De virusgevallen kunnen in de komende periode opnieuw pieken en plotseling toenemen.

Dat is al eerder gebeurd en als dat weer gebeurt, zullen we moeten overwegen strengere maatregelen te nemen”, zei Şener.

Inentingscampagne

Hij waarschuwde ook dat de inentingscampagne in Turkije bijna tot stilstand is gekomen.

“Het tempo van het inentingsprogramma is aanzienlijk vertraagd en er zijn bepaalde groepen mensen die geen gehoor geven aan oproepen om zich te laten inenten en tot die groep behoren ook degenen die al twee doses van het vaccin hebben gehad, maar de booster shots nog moeten krijgen,” voegde Şener eraan toe.

Volgens Şener zijn degenen die zich niet laten vaccineren jonger dan 65 jaar en lopen zij het risico in het ziekenhuis te worden opgenomen voor een behandeling tegen COVID-19, waardoor de werkdruk in de ziekenhuizen de komende tijd zal toenemen.

“In de nasleep van het opduiken van de Delta-variant [van het coronavirus] moeten we nu een kudde-immuniteitspercentage van 85 procent bereiken. Als we erin slagen de schade van COVID-19 tot een minimum te beperken, denk ik dat de pandemie in de eerste helft van 2022 een endemie kan worden,” zei hij.

Sinds het inentingsprogramma half januari van start is gegaan, heeft Turkije meer dan 116 miljoen doses van het vaccin toegediend.

Bijna 47 miljoen mensen, dat is meer dan 78 procent van de volwassen bevolking van 18 jaar en ouder, hebben een dubbele vaccinatie gekregen, terwijl meer dan 55 miljoen mensen – of 89 procent van de volwassenen – de eerste dosis van het vaccin hebben gekregen.

Het land heeft ook aan ten minste 11 miljoen mensen een derde boostervaccinatie gegeven.

Bron: Hürriyet