De Nederlandse autoriteiten hebben de exportvergunning van de exploitant van de TurkStream-gaspijpleiding van Rusland naar Turkije ingetrokken.
Zo maakte het bedrijf donderdag bekend, naar aanleiding van nieuwe sancties van de Europese Unie tegen Moskou.
Het in Nederland gevestigde South Stream Transport zei dat het het gastransport zou voortzetten en voegde eraan toe dat het om de hervatting van de vergunning had verzocht.
Rusland en Turkije lanceerden TurkStream formeel in januari 2020.
De pijpleiding, die Moskou in staat stelt Oekraïne te omzeilen als doorvoerroute naar Europa, vervoert Russisch aardgas naar Zuid-Europa via de Zwarte Zee en Turkije.
Jaarlijkse capaciteit
Het heeft een jaarlijkse capaciteit van 31,5 miljard kubieke meter (bcm) en bestaat uit twee offshore-leidingen van 930 kilometer en twee afzonderlijke onshore-leidingen van 142 en 70 kilometer lang.
De eerste lijn met een capaciteit van 15,75 bcm is bestemd voor leveringen aan binnenlandse klanten van Turkije.
De downlink naar Turkije vervoert gas naar verschillende Europese landen, waaronder Servië en Hongarije.
South Stream Transport B.V., een dochteronderneming van het door het Kremlin gecontroleerde Gazprom, is de in Nederland gevestigde exploitant van het offshore gedeelte van de pijpleiding.
“Gedurende 2022 heeft de Europese Unie periodiek aanvullende sancties opgelegd die gericht zijn op het beperken van de export van bedrijven van materialen, technologie en diensten die de activiteiten van Rusland ondersteunen”, aldus het persbureau Tass in een verklaring.
TurkStream vervoerde vanaf de start tot eind vorig jaar ongeveer 18 miljard bcm gas naar Turkije en 16,8 bcm naar Europese landen.
Na de sabotage van de twee Nord Stream-pijpleidingen zijn TurkStream en afgetopte doorvoerstromen via Oekraïne de laatst overgebleven routes, aangezien Rusland de transporten naar Europa via belangrijke pijpleidingen al heeft stopgezet.
Bron: Sabah