Facebook weigert vertegenwoordigers uit Turkije te benoemen

Het sociale-mediabedrijf Facebook wil geen Turkse vertegenwoordigers benoemen, hoewel de Turkse overheid dat oplegt.

Het is cyberrechtenactivist Yaman Akdeniz die de beslissing van Facebook op Twitter deelde, en daarbij zijn hoop uitsprak dat Twitter zich bij Facebook zal aansluiten.

“De beslissing om niet in te gaan op de nieuwe Turkse wet op sociale media, zal een zware klap zijn voor de overheid”, tweette hij op 5 oktober.

“Het valt nog af te wachten wat Twitter nu zal doen, maar ik verwacht dat het bedrijf Facebook zal volgen.”

De Turkse wet schrijft voor dat socialemediabedrijven die actief zijn een in het land gevestigde vertegenwoordiger hebben. Deze persoon moet voor de Turkse autoriteiten het aanspreekpunt zijn.

Ankara heeft onder de wet de bevoegdheid om het internetverkeer naar een site te belemmeren als een bedrijf zich niet aan de wet houdt.

Daarmee wordt een site niet helemaal geblokkeerd, maar praktisch ontoegankelijk. De Turkse autoriteiten kunnen bijvoorbeeld maatregelen nemen als illegale berichten niet snel genoeg verwijderd worden.

De nieuwe wet op sociale media ging in op 1 oktober. Sociale-mediabedrijven zijn vanaf nu onderworpen aan een aantal beperkingen. Zo zijn bedrijven bijvoorbeeld verplicht om een kantoor te openen in Turkije, moeten ze Turkse vertegenwoordigers benoemen als ze meer dan 1 miljoen gebruikers hebben, en krijgen ze tot de helft minder bandbreedte als ze de nieuwe wet overtreden.

Op de wet komt felle kritiek, want er wordt gevreesd dat sociale netwerken nu gecensureerd kunnen worden. Door de verplichte vertegenwoordigers komen de bedrijven effectief onder Turkse jurisdictie te staan.

Overtreding van de wet kan ook leiden tot administratieve sancties, verbod op het plaatsen van advertenties, en uiteindelijk mogelijk zo weinig bandbreedte dat het gebruik van de netwerken onmogelijk wordt.

Anderzijds krijgen gebruikers van sociale media de mogelijkheid om inhoud te rapporteren als die hun rechten zouden schenden. Daar moet dan binnen de 48 uur op gereageerd worden, of anders riskeren de bedrijven een boete tot 5 miljoen lira.

K.L.

(Bron: TT)