Archeologen hebben een authentieke vrouwelijke beeldje ontdekt van 9000 jaar oud in de Catalhoyuk-nederzetting

Archeologen hebben een ‘uniek’ compleet beeldje opgegraven op de neolithische site in Catalhoyuk, Centraal-Anatolië. Dat zei het Ministerie van Cultuur en Toerisme op dinsdag. Het beeldje van zo’n 17 cm hoog en 1 kg zwaar, wordt beschouwd als uniek vanwege zijn intacte staat en goede vakmanschap.

9000 jaar oud

Een internationaal team van archeologen onder leiding van professor Ian Hodder, ontdekten het marmeren beeldje dat zeer waarschijnlijk gebruikt werd bij rituelen. Een van ’s werelds eerste stedelijke centra, het 9000 jaar oude Catalhoyuk, werd opgenomen in de UNESCO Werelderfgoed lijst van 2012.

“Catalhoyuk is al 50 jaar het voorwerp van onderzoek. Onderzoekers van over de hele wereld reisden de afgelopen decennia naar de site om haar gebouwen, de manier van leven en haar vele uitstekende kunstwerken en -artefacten te bestuderen.”

statuette-feminine-neolithique-catal-hoyuk

Nieuwe archeologische manieren

“Sinds 1993 rekruteerde het Catalhoyuk Onderzoeksproject een internationale groep van specialisten om nieuwe archeologische manieren van bewaring uit te proberen. Tegelijk doelt het project om onze inzichten in het leven van mensen vroeger te verbeteren”. Dat stond te lezen op de officiële website.

AA