De Grijze Wolven krijgen het in Europa steeds lastiger. Nadat de Turkse nationalistische organisatie deze maand al werd verboden in Frankrijk en het Duitse parlement aandrong op een verbod, heeft nu ook de Tweede Kamer in Nederland een motie aangenomen om de Grijze Wolven in Europees verband aan te pakken.
In navolging van Frankrijk heeft de Tweede Kamer in overweldigende meerderheid gestemd voor een onderzoek naar het verbieden van de Turkse nationalistische Grijze Wolven in Nederland. Dat wordt nog lastig, want officieel bestaan de Grijze Wolven niet.
Volgens de motie van CDA, SP, VVD en D66 zijn de Grijze Wolven een nationalistische beweging die ‘ernstige spanning veroorzaakt in de Nederlandse maatschappij en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet’. Het voorstel werd aangenomen met alleen de stemmen van de fractie van Denk tegen.
Een probleem met een mogelijk verbod is dat een organisatie met de naam ‘Grijze Wolven’ helemaal niet bestaat, in Europa noch in Turkije.
In Europa bestaat het netwerk van de MHP en Ülku Ocaklari uit een groot aantal organisaties met neutrale namen als ‘Turkse Culturele Vereniging’. In Nederland wordt de koepel Turkse Federatie Nederland (TFN) door de AIVD gezien als een bolwerk van de Grijze Wolven.
Ze zijn al decennialang actief in de Europese landen. In Nederland verenigen ze zich onder de koepel Turkse Federatie Nederland (TFN), met ruim twintig lokale afdelingen die zich bijvoorbeeld Stichting Turks Cultureel Centrum (Almelo, Nijmegen), Turkse Kulturele Vereniging (Enschede), Vereniging Samenwerking Nederlandse en Islamitische Jongeren Versam (Rotterdam) en Turks Islamitisch Culturele Stichting (Den Haag) noemen.