In 1983 schoot Cevdet Yilmaz, bijgenaamd ‘Ted de Turk’, zes mensen dood in café ‘t Koetsiertje in de Nederlandse stad Delft.

Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen, onder wie een meisje van 12, doodschoot in het café ‘t Koetsiertje in Delft, krijgt gratie.

De juridische middelen om gratie tegen te gaan zijn uitgewerkt, koning Willem-Alexander heeft het gratieverzoek inmiddels ondertekend. Yilmaz is na bijna 38 jaar vrij om te gaan en staan waar hij wil.

Yilmaz, een genaturaliseerde Turk, woonde al jaren in Nederland toen hij op 5 april 1983 een bloedbad veroorzaakte in het Delftse volkscafé. Zonder compassie opende hij het vuur met zijn halfautomatisch pistool. De oorzaak was een banale caféruzie.

Eerst schoot hij de man dood van wie hij dacht dat hij hem zou aanvallen, zo verklaarde hij na de feiten. Bij het verlaten van het café schoot hij zijn lader leeg in het café.

Zes doden en zes gewonden bij schietpartij in Delft (archiefbeeld, 1983).

Glazen vlogen aan stukken maar ook nog eens 5 klanten vonden de dood terwijl anderen gewond raakten. Onder de slachtoffers de 12-jarige Carmen en haar mama Tonnie. Geen wonder dat Gerard Sneekes, de papa van Carmen, zich altijd fors tegen gratieverlening heeft verzet.

Het is een grote opluchting voor Cevdet Yilmaz dat hij gratie krijgt, zegt zijn. ‘Ik kreeg vorige week een telefoontje van de landsadvocaat en heb meteen mijn cliënt gebeld.’

Yilmaz schoot in 1983 zes mensen dood in het Delftse café ’t Koetsiertje. Hij vroeg 25 jaar geleden voor het eerst om gratie.

Cevdet Yilmaz procedeerde deze regelmatig tegen de Staat. Hij wist zich gesteund door het Europese Hof dat vindt dat gratie mogelijk moet zijn, door rechters die al eerder oordeelden dat hij er recht op heeft.

Maar Yilmaz knokte jarenlang tevergeefs voor gratie. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming voelde zich gesteund door het merendeel van ‘het volk’ dat het prima vindt dat iemand die zes mensen vermoordde, de rest van zijn leven gestraft wordt.

Gratieverzoeken

Keer op keer wees de minister de verschillende gratieverzoeken af. Hij wees daarbij steeds op de nabestaanden die jarenlang gebukt gingen onder het ongekende drama, en op de schok die het verlenen van gratie teweeg zou brengen in de samenleving.

Maar nu krijgt de zesvoudige moordenaar dus toch zijn gelijk. De families van de slachtoffers zijn ingelicht dat koning Willem-Alexander zijn handtekening onder het gratieverzoek heeft geplaatst.

Yilmaz leeft overigens al enige jaren buiten de gevangenis omdat hij een resocialisatietraject wist af te dwingen. Hij heeft zelfs een baan.

Hij mocht echter niet reizen en moest zich geregeld melden bij verschillende instanties. ‘Ted de Turk’, zoals zijn bijnaam ooit was, heeft plannen om naar zijn geboorteland Turkije te emigreren, nu gratie een feit is.

Bron: BNM