Turkije heeft wel al een hele reeks maatregelen genomen. Zo is er sinds het weekend een gedeeltelijk uitgaansverbod voor 65-plussers en mensen met chronische ziektes. Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca kondigde ook aan dat 32.000 extra personeelsleden zouden worden ingezet in de zorg. Verder zullen er ook geen mondmaskers meer geëxporteerd worden.
Scholen en cafés zijn gesloten, massagebed is niet meer toegestaan, net als sportevenementen. Ook zijn veel vluchten geschrapt, onder andere naar ons land. Gisteren werden ook de openingsuren voor voedingswinkels beperkt, het openbaar vervoer mag maar voor de helft gevuld zijn.
“De overheid heeft veel bedrijven gesloten, en mensen worden geacht om binnen te blijven. Maar niet iedereen houdt zich daaraan, veel ouderen gaan toch nog gewoon naar buiten om van het lentezonnetje te genieten, dus waarschijnlijk denkt de overheid wel na over een volledige lockdown”, zegt Beemsterboer.
Fake news
“Er is ook veel foute informatie over het virus”, zegt hij. Zo denken mensen bijvoorbeeld dat een soort verfrissend middel met citroen ontsmettend werkt, en eten ze soep gemaakt van schapenkoppen, omdat dat je immuunsysteem zou boosten. “Verder krijgt ook Europa vaak de schuld van het virus”, aldus correspondent Toon Beemsterboer.
Hij stelt zich ook vragen bij de communicatie van de overheid over de verspreiding van het virus: “Vorige week verdubbelde het aantal besmettingen elke dag, maar we weten niets over de besmette mensen. Waar ze allemaal geweest zijn en hoe het virus zich dus verder kan verspreiden. Er wordt ook heel weinig getest. Turkije is eigenlijk een tikkende tijdbom.”
Vluchtelingen
Een andere factor zijn de vluchtelingen in de Syrische provincie Idlib, die grenst aan Turkije. Daar zitten nog steeds meer dan een miljoen vluchtelingen in kampen.
“Ik sprak met een arts, die al routineonderzoeken aan het schrappen was als voorbereiding op een mogelijke uitbraak van het coronavirus”, zegt Beemsterboer. “Maar het is wachten op een ramp. Als het virus daar toeslaat, lijkt dat het recept voor een snelle en dodelijke uitbraak.”
Maar er zijn ook positieve geluiden. “De maatregelen om binnen te blijven zijn vrij strikt in Turkije en een positief element is wel dat het aantal ziekenhuisbedden en verpleegkundigen vrij hoog is, in vergelijking met andere Europese landen”, aldus de correspondent.
Positieve geluiden
Maar er zijn ook positieve geluiden. “De maatregelen om binnen te blijven zijn vrij strikt in Turkije en een positief element is wel dat het aantal ziekenhuisbedden en verpleegkundigen vrij hoog is, in vergelijking met andere Europese landen”, aldus de correspondent.
Het aantal tests moet volgens hem wel omhoog. Er zijn al 50.000 testkits uit China aangekomen en volgens de minister van Volksgezondheid Koca zullen dat er in totaal een miljoen worden. “De overheid belooft om meer te gaan testen. Veel zal afhangen van het piekmoment, dat er waarschijnlijk nog aankomt de komende weken”, besluit Beemsterboer.
Bron: VRT
A.G.