Het dorp Turkeye, gelegen in de gemeente Sluis in het zuidwesten van Nederland, staat bekend als “Turkije in Nederland,” een eerbetoon aan zijn 400-jarige geschiedenis en banden met Turkije, die teruggaan tot de Ottomaanse tijd.

Langs de hoofdweg naar het dorp staan borden met de naam “Turkeijeweg” en bij de bushalte prijkt de naam “Turkie.”

Bij de ingang van het dorp verwelkomt een bord met zowel de Nederlandse als de Turkse vlag de bezoekers.

Een belangrijk moment in de geschiedenis van Turkeye was het bezoek van de beroemde Turkse muzikant Barış Manço in 1989.

Zijn ontmoeting met de lokale bewoners, waaronder Monique Sturm, werd later uitgezonden op zijn tv-show “7’den 77’ye” (Van 7 tot 77).

Sturm, die zichzelf trots een vrijwillige ambassadeur van Türkiye noemt, woont in een huis versierd met Turkse voorwerpen en heeft meer dan 3.600 bezoekers uit Turkije en de Turkse diaspora ontvangen.

Sturm, 70 jaar oud, heeft een passie voor Turkse spullen zoals tapijten en lampen, maar ze overweegt nu wat te doen met haar uitgebreide collectie omdat ze haar verouderde moeder alleen verzorgt.

Een andere inwoner, Iske Geertman, vertelde dat de naam van het dorp vaak nieuwsgierigheid opwekt bij bezoekers, met sommigen die grappen maken over hun ‘vakantie’ in Turkije.

De oorsprong van de naam Turkeye is niet helemaal duidelijk, maar verschillende verhalen circuleren in de archieven van Sluis.

Eén theorie is dat Prins Maurits van Oranje het dorp in de 17e eeuw naar aanleiding van Ottomaanse steun tijdens de Tachtigjarige Oorlog benoemde.

Een andere versie suggereert dat de naam werd gegeven vanwege de geografische gelijkenis met Turkije of als sarcastische verwijzing naar de armoede van de inwoners.

Desondanks dateert de naam van het dorp, samen met de Nederlandse-Ottomaanse relaties, van 1612, toen Sultan Ahmet I de Republiek der Nederlanden erkende.

Meer dan 400 jaar later blijft deze verbinding een belangrijk punt van viering.

Belangrijke verdragen, zoals het Vriendschapsverdrag van 1924 en de Arbeidsovereenkomst van 1964, onderstrepen de voortdurende band tussen Nederland en Turkije.

Bron: Hürriyet