De overheid raadt reizen naar Turkije af. Maar daar laten sommige Nederlanders zich niet door afschrikken. ,,Het maakt me niet uit wat een ander ervan zegt.’ Dat schrijft de Nederlandse website AD.
,,We zijn de enige gasten in het hotel,” roept Greetje Veldman uit Veendam. Ze is nog moe van de reis. De avond ervoor stapte ze met een vriendin op Schiphol in het vliegtuig.
Mondkapjes op en gaan. Tegen alle adviezen van de Nederlandse regering in, besloot ze toch op vakantie te gaan naar het Turkse Antalya. Ze was er zo aan toe, zegt ze. ,,Het maakt me niet uit wat een ander ervan zegt, ik kom hier voor mijn rust en verder niet.”
Veldman komt al twintig jaar in Antalya. Twee keer per jaar. Ze voelt zich er goed, en ze kent inmiddels mensen die er wonen. Het maakte de beslissing om de vakantie door te laten gaan makkelijker. Als ze onverhoopt ziek wordt, zal ze kennissen vragen wat ze moet doen. Verder denkt ze er niet zoveel over na. ,,Heel het strand voor ons alleen,” lacht ze. ,,En waar is die corona?”
Vanwege het coronavirus in Turkije raadt de Nederlandse overheid – net als veel andere Europese regeringen – reizen naar het land af.
Turkije staat op ‘code oranje’, oftewel: alleen noodzakelijke reizen. Het is geen verbod, maar wel een dringend advies. Minister Van Nieuwenhuizen noemde het zelfs ‘heel erg asociaal en onverantwoordelijk’ om nu toch naar Turkije af te reizen, gezien het gevaar op besmetting.
Wie toch gaat, doet dat op eigen risico. Mocht Turkije opeens weer in lockdown gaan, dan hoef je niet te rekenen op hulp. In april stopte al het vliegverkeer vanwege de uitbraak, dat gebeurde binnen een paar dagen. Veel mensen kwamen vast te zitten.
Toch zijn er mensen die gaan. ,,Ik heb de beslissing heel lang uitgesteld,” zegt Angelique van der Valk. ,,Ik hoopte dat het nog code geel zou worden. Maar dat gebeurde niet.” Ze verdiepte zich in de situatie ter plekke, in het plaatsje Dalyan, waar ze een huisje heeft. ,,In Turkije staat dat gebied op ‘low risk’. Ik heb contact gehad met vrienden, die hebben al een aantal weken niets gehoord over nieuwe besmettingen. Toen dacht ik: ik ga het doen.”
Via Dusseldorf vloog ze naar Turkije. Voor de zekerheid sloot ze voor een paar tientjes een speciale Covid-verzekering af die door het Turkse ministerie van toerisme in het leven is geroepen om toeristen te trekken. Je krijgt er tot 7000 euro aan medische kosten mee vergoed als die het gevolg zijn van een coronabesmetting.
,,Ik voel me veilig hier,” zegt ze. “Gister was ik op het strand. Ik hoorde een paar Duitsers. En er was een Turks-Nederlands gezin, dat een huis heeft in de buurt. Er zijn een paar Engelsen, die mogen alweer naar Turkije reizen”.
Qua aantallen officieel gemelde besmettingen doet Turkije het overigens niet slechter dan menig Europees land. De teller staat nu op totaal 200.000 coronabesmettingen en rond de 5000 doden, op een bevolking van 83 miljoen inwoners.
De grote steden als Istanboel en Ankara zijn het zwaarst getroffen. In de kustplaatsen bleef de uitbraak beperkt. In juni werden strenge maatregelen versoepeld, wat leidde tot een lichte stijging in het aantal besmettingen. Op dit moment komen er dagelijks nog ruim 1000 nieuwe gevallen bij.