De Europese Unie zet Turkije niet op de zwarte lijst voor belastingparadijzen. Het land weigert belastinginformatie met de EU-lidstaten te delen maar krijgt volgens EU-bronnen opnieuw uitstel om zijn zaakjes op orde te brengen.
Turkije was al begin vorig jaar op de vingers getikt en had tot 31 december gekregen om te zorgen voor automatische uitwisseling van belastinggegevens met de EU-lidstaten.
Dat lukte volgens het land door allerlei administratieve vertragingen niet op tijd. Nu geeft de Europese Unie het land volgens deskundigen opnieuw respijt tot 1 september.
De zaak ligt gevoelig. Een aantal EU-landen waaronder Nederland, Griekenland en Cyprus vindt dat Turkije tijd genoeg heeft gehad en is voorstander van de maatregel om het land op de zwarte lijst te zetten van landen die niet meewerken aan de bestrijding van belastingontwijking.
Moeizame relatie
Andere landen, waaronder Duitsland, willen de moeizame relatie tussen de EU en Turkije niet nog verder onder druk zetten.
Zo zijn de spanningen over de volgens de EU illegale Turkse gasboringen in de buurt van Griekenland en Cyprus juist weer wat afgenomen.
De EU-ministers van Financiën zouden vandaag over mogelijke aanpassing van de lijst vergaderen maar de kwestie werd van de agenda gehaald nadat de lidstaten overeenstemming over het uitstel hadden bereikt.
Het besluit wordt volgende week door de ministers van Buitenlandse Zaken formeel afgehandeld.
Op de zwarte lijst voor belastingparadijzen staan alleen gebieden buiten de Europese Unie waar de instanties bijna geen vennootschapsbelasting heffen, die niet transparant zijn of onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking.
Er staan er momenteel twaalf landen en gebieden op de lijst, waaronder Barbados, Panama en de Amerikaanse Maagdeneilanden.