Stoltenberg van de NAVO ziet “bemoedigende” evolutie in Syrië
De laatste paar dagen was de NAVO getuige van “bemoedigende” vooruitgang in Syrië. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg eerder gezegd.
“Ik vind de laatste ontwikkelingen bemoedigend, want ze tonen aan dat het mogelijk is om tot een politieke oplossing te komen,” aldus Stoltenberg op een persconferentie. De persconferentie werd gehouden in de aanloop naar een tweedaagse top van Defensieministers van de NAVO, die afgelopen donderdag in Brussel van start is gegaan.
Op 9 oktober heeft Ankara een antiterreuroperatie gelanceerd in Noord-Syrië. Naar aanleiding daarvan had Stoltenberg een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in Istanbul, waar ze de situatie in Noord-Syrië bespraken.
Hij herhaalde dat Ankara zich “terecht” zorgen maakt over de veiligheid aan de Syrische grens, want geen enkele andere NAVO-lidstaat heeft zo veel terroristische aanslagen over zich heen gekregen als Turkije.
De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) (Engels: NATO, North Atlantic Treaty Organisation; is een na de Tweede Wereldoorlog opgerichte organisatie ter ondersteuning van het Noord-Atlantische Verdrag dat in Washington op 4 april 1949 werd getekend. Het NAVO-hoofdkwartier is gevestigd in de Brusselse deelgemeente Haren. De NAVO is de tegenhanger van de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie, een militaire bondgenootschap van Rusland en vijf andere ex-leden van de Sovjet-Unie.
Op 9 oktober lanceerde Turkije Operatie-Vredeslente om de terroristen te verdrijven uit het gebied ten oosten van de Eufraat in Noord-Syrië. Bedoeling was om de grenzen van Turkije te beveiligen, de Syrische vluchtelingen veilig te laten terugkeren en de territoriale integriteit van Syrië te verzekeren.
Op 17 oktober kwamen Ankara en Washington overeen om de operatie 120 uur stil te leggen, om ervoor te zorgen dat de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG) zich konden terugtrekken uit de geplande veilige zone.
De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar strijd tegen de Turkse staat. Daarbij vielen al 40.000 slachtoffers, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s. De YPG is haar Syrische vleugel.
Stoltenberg juichte de gemeenschappelijke verklaring van Turkije en de VS toe: “Na de verklaring is er vooruitgang geboekt. Het geweld verminderde aanzienlijk [in Noord-Syrië].”
De NAVO steunt ten volle de inspanningen van de VN om een duurzame politieke oplossing te vinden voor de crisis in Syrië.
Volgens Stoltenberg zijn een aantal NAVO-lidstaten aanwezig in Noord-Syrië, als onderdeel van de wereldwijde coalitie tegen Daesh. Hij verwacht dat alle grondtroepen de internationale verdragen respecteren.
Toen men hem vroeg naar het akkoord dat Turkije en Rusland dinsdag sloten, zei hij: “Ik denk dat het een beetje te vroeg is om conclusies te trekken over de gevolgen en de draagwijdte van het akkoord tussen president Erdogan en [de Russische] president [Vladimir] Poetin.”
Vorige week dinsdag bereikten Erdogan en zijn Russische collega Poetin een “historisch” akkoord. Dat houdt in dat de YPG/PKK vanaf woensdagmiddag 150 uur de tijd krijgen om zich terug te trekken tot 30 kilometer (19 mijl) ten zuiden van de Turkse grens. Tevens zullen Turkse en Russische troepen gezamenlijk gaan patrouilleren.
Vorige week woensdagochtend zei de Turkse minister van Defensie het volgende: zoals de kaarten nu liggen heeft Ankara er geen behoefte aan om een nog grootschaliger operatie door te voeren buiten het huidige gebied.
“…we hebben een aanzienlijke vermindering gemerkt van het geweld en de gevechten. Dan moeten we geen olie op het vuur gooien. We moeten daarop verder bouwen, tot we een echte politiek onderhandelde oplossing krijgen voor het conflict in Syrië.”
Stoltenberg zegt daarover: “Ik geloof niet dat dat gemakkelijk zal worden. Het wordt zelfs extreem moeilijk. Maar het is ook extreem belangrijk.”
Over het voorstel van Duitsland om een veilige zone te creëren onder internationale controle zei hij dat politieke oplossingen verschillende vormen kunnen aannemen, maar alle actoren moeten erin betrokken worden.
“We hebben een politieke oplossing nodig. Daarom juich ik het toe dat NAVO-lidstaten voorstellen doen over hoe we daartoe kunnen komen.”
Volgens Stoltenberg zal deze kwestie zeker besproken worden op de top van Defensieministers in Brussel.