Paar weken geleden is een rover van de NASA succesvol geland op Mars. Het ruimtetuig gaat zoeken naar tekenen dat er ooit microbieel leven is geweest op de rode planeet.
De Perseverance is de grootste, meest geavanceerde rover die de NASA ooit de ruimte ingestuurd heeft.
Het ding is geland in de Jezero-krater, een gebied “waar niemand ooit een voet in gezet heeft.”
Toch tastten de wetenschappers niet helemaal in het duister. Ze wisten al wat ze konden verwachten. En dat allemaal dankzij een meer in Turkije.
De onderzoekers van de NASA geloven dat het meer van Salda, in de provincie Burdur in Zuidwest-Turkije, qua mineralogische en geologische kenmerken lijkt op de Jezero-krater.
Gelijkenissen
Though located a world away, Lake Salda, #Turkey, has geological similarities to Jezero Crater on #Mars. In fact, researchers even did field work at Lake Salda to prepare for #CountdownToMars and @NASAPersevere. https://t.co/jrKoWrbVwe pic.twitter.com/xB2GGgYfbr
— NASA Earth (@NASAEarth) July 30, 2020
In 2020 ontdekte de NASA dat de gelijkenissen tussen het meer en de Jezero-krater interessant konden zijn voor het onderzoek naar mogelijk leven op Mars.
Door morfologische tests kon men de mineralenhuishouding in de bodem van het meer van Salda vergelijken met die in de Marskrater.
Het meer kan dus nieuw licht werpen op het “opwindend” wetenschappelijk onderzoek over Mars.
Dat heeft minister van Milieu en Ruimtelijke Ordening Murat Kurum gezegd.
“Het meer van Salda kan een nieuw licht werpen op een studie die de wetenschappelijke wereld in rep en roer zet. We zullen dan ook alles doen om het meer in haar natuurlijke staat te bewaren voor de toekomstige generaties, ook omwille van de unieke structuur en visuele schoonheid.”
Nergens ter wereld vind je volgens de Nasa mineralen en gesteenten die de bodem in de Jezerokrater dichter benaderen dan die aan het Salda-meer.
Een team van Amerikaanse en Turkse wetenschappers heeft daarom in 2019 onderzoek gedaan aan de oevers van het meer, dat met zijn azuurblauw water en hagelwitte stranden weleens wordt vergeleken met de Malediven.
“Net als de NASA kijken wij uit naar de resultaten van het onderzoek in de Jezero-krater.”
Naast het belang voor de wetenschap is Salda ook populair bij toeristen. Het is waarschijnlijk één van de mooiste meren ter wereld. Salda wordt ook wel ‘de Turkse Maldiven’ genoemd omwille van de witte stranden en het heldere turquoise water.
De Perseverance is het negende ruimtetuig dat succesvol is kunnen landen op Mars. De eerste succesvolle landing was in de jaren 1970. Tot nu toe werden al die raketten gelanceerd vanuit de VS.
Als er ooit leven is geweest op Mars, zal dat 3 tot 4 miljard jaar geleden geweest zijn, denken de wetenschappers. Toen was er nog water op de planeet.
De rover, bijgenaamd Percy, zal twee jaar op Mars blijven. Het ding zal met een arm van twee meter lang in de bodem boren en monsters van het gesteente verzamelen, die dan onderzocht zullen worden op vroeger microscopisch leven.
Bedoeling is dat de rover dertig tot veertig bodemstalen verzamelt ter grootte van krijtjes. De machine verpakt die en laat ze ter plaatse achter. Uiteindelijk zal de NASA een andere raket naar Mars sturen, met een andere rover aan boord om de pakketjes op te halen.
Tegen 2031 zou de hele handel dan op aarde moeten toekomen.
De Marsrover Perseverance landde op 18 februari op de rode planeet en zal pas na 2030 opgehaald worden.
Een week na de succesvolle landing stuurde de Perseverance al het eerste panoramabeeld door:
Bron: Sabah
S.V.R.